ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Eu nu aș fi clasificat Memorandumul pe care România l-a semnat cu SUA, dar a fost decizia Guvernului și poate noul Executiv va lua o altă hotărâre, aceea de a declasifica documentul”, a afirmat, joi, Sorin Grindeanu, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), într-o conferință de presă, informează Agerpres, citată de Știri pe Surse.

Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior, au semnat, în data de 20 august 2019, la Washington, un Memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.

„Personal, nu aș fi clasificat acest Memorandum pe care România l-a semnat cu SUA, dar a fost decizia Guvernului. Poate noul Guvern va lua o altă decizie, de a declasifica acest document. Toată lumea (operatorii telecom - n. r.) și-a dat seama de anumiți pași, iar noi am făcut această conferință de presă pentru a oficializa acest proces. Operatorii au urmărit întregul proces și și-au dat seama de situație. Lucrurile astea nu cred că au fost necunoscute pentru operatori. Situația unei licitații de succes, și sunt convins că va fi una de succes, este una care îi dă transparență, spunând toate condițiile. Dacă noi ne aflăm în situația să organizăm această licitație nespunând toate condițiile tuturor celor care doreau să închirieze spectru, nu am fi avut o licitație de succes. Atâta timp cât tu nu spui de la început toate condițiile, cei care sunt pe partea cealaltă vor fi circumspecți”, a explicat Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, președintele ANCOM a opinat că, în ciuda amânării licitației pentru acordarea frecvențelor de comunicații 5G, România va rămâne în top în privința noilor tehnologii.

„Ne-am fi dorit să facem această licitație în acest an, dar în condițiile de care aminteam mai devreme. Atâta timp cât aceste condiții necesare nu sunt îndeplinite, nu credem că e normal să mergem mai departe cu această licitație. România va rămâne în top legat de noile tehnologii, n-am niciun fel de dubiu. Am transmis adrese atât către administrația prezidențială, cât și către Guvernul României, dar lucruri care nu țin de noi ne-au adus în această situație, repet. Noi nu am participat la întâlnirile din grupuri de lucru pentru a discuta despre transpunerea Memorandumului semnat cu SUA în legislația primară. De fapt, nici nu mi-aduc aminte să se fi făcut vreun grup de lucru la nivel de Guvern. La nivel de președinție s-au făcut grupuri și chiar subgrupuri de lucru pe tema aceasta”, a motivat Sorin Grindeanu.

Președintele ANCOM a explicat, joi, într-o conferință de presă, că licitația pentru acordarea licențelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta anumite condiții, precum transpunerea setului de măsuri asupra securității rețelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislația primară și adoptarea Hotărârii de Guvern pentru prețurile de pornire și calendarul de achitare a taxelor.

ANCOM a anunțat, pe data de 7 iunie 2019, că procedura de licitație pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de noua generație 5G urmează să fie finalizată până pe data de 31 octombrie, iar licențele de utilizare vor fi acordate până la finalul anului. Calendarul aferent organizării licitației pentru 5G a fost finalizat în data de 21 iunie în cadrul Consiliului Consultativ, iar documentul de poziție se referă la acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz.