ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prințul moștenitor al coroanei Marii Britanii, Charles, roagă autoritățile și poporul român să rezolve problema defrișărilor ilegale a pădurilor din țara noastră.

Prințul Charles afirmă că mare parte din pădurile naturale ce au mai rămas în Europa sunt în România și ele trebuie protejate pentru generațiile viitoare.

Mesajul viitorului monarh britanic a fost ocazionat de forumul dedicat pădurilor românești, organizat de Greenpeace.
 
Iată transcrierea mesajului, conform Digi24:

„Mi se pare că starea de degradare a pădurilor din zonele temperate, în special a celor din Europa, a fost relativ neglijată. Europa mai deține foarte puține suprafețe întinse de păduri naturale, iar multe dintre acestea sunt în România. Pădurile României sunt, bineînțeles, o parte importantă și vitală a economiei, a integrității mediului și a identității culturale la nivel național, dar au și o însemnătate mondială din punct de vedere al biodiversității și al rolului lor în reglarea climei. De aceea, dacă pot să spun asta, mi se pare absolut crucial ca pădurile să fie gestionate durabil, păstrate și conservate, pentru beneficiile pe care ni le oferă, nu numai nouă ci și numeroaselor generații care cel mai probabil ne vor urma.

Înțeleg că, potrivit unei estimări, în perioada 2000-2011 circa 180.000 de hectare de păduri din România au fost lăsate să se degradeze sau au dispărut în urma exploatării, inclusiv în urma unor activități ilegale. Mai rău decât atât, aproape jumătate din pierderi au avut loc în arii protejate. Un alt studiu a arătat că în perioada 2009-2011 au fost înregistrate peste 31.000 de cazuri de tăieri ilegale, urmate doar în 2012 de încă 20.000 de cazuri.

În mod uimitor, asta înseamnă 53 de cazuri pe zi și chiar și această rată imensă ar putea fi o subestimare, acestea fiind doar cazurile înregistrate sau investigate de autorități. Am mers printr-o parte din pădurile României, într-un cadru pe care îl pot descrie doar ca reprezentând unul dintre cele mai remarcabile peisaje pe care le-am văzut vreodată. De aceea, cred sincer că se poate câștiga mai mult pentru România și pentru întreaga lume, din gestionarea durabilă pe termen lung a acestor locuri cu adevărat extraordinare, în comparație cu ceea ce se poate obține prin lichidarea lor pentru avantaje pe termen scurt.

Așa cum știu eu România și pe români, am deplina siguranță și încredere că vă veți ridica la nivelul acestei provocări și veți crea un impuls durabil și eficace pentru a ocroti aceste habitate atât de prețioase și importante atât pentru noi toți precum și pentru copiii și nepoții noștri”.