ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Certificatorul internaţional de produse lemnoase și de întreprinderi de prelucrare a lemnului, PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), cel care a reacordat în iunie 2015 firmei Holzindustrie Schweighofer, printr-o firmă împuternicită, un certificat "Custody of Chain - CoC", a trimis o plângere către respectiva firmă "subcontractată" - Holzforschung Austria -, prin care-i solicită să verifice conformarea Schweighofer cu certificatul emis, arată Asociația Neuer Weg, scrie Bursa.ro.

PEFC este o certificare internaţională ce garantează că lemnul prelucrat sau achiziţionat de Holzindustrie Schweighofer este lemn controlat, legal, din surse necontroversate. Compania s-a folosit de această certificare pentru a se apăra după ce controlul Ministerului Mediului a găsit numeroase nereguli la fabricile din România, notează România Curată.

Motivul care stă la baza acestei plângeri îl reprezintă cele relatate recent în presa cu privire la rezultatele controlului Ministerului Mediului la fabricile Schweighofer din Sebeș și Rădăuți, cât și la firmele unor furnizori de lemn. Raportul controlului, ce a durat nu mai puțin de 5 săptămâni a fost depus recent de către minister la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece au apărut o serie de suspiciuni privind legalitatea provenienței lemnului, a avizelor de transport și a datelor înscrise în sistemul SUMAL. Una dintre cerințele de bază pentru obținerea unui certificat PEFC CoC îl constituie tocmai refuzul categoric al lemnului tăiat ilegal", potrivit Asociației România Curată.