Procurorul general: Rețelele de crimă organizată transnaționale spală banii din traficul de droguri prin criminalitate de mediu

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, spune că rețelele de crimă organizată transnaționale se folosesc de criminalitatea de mediu pentru a spăla banii proveniți din traficul de droguri, fiind implicate și în traficul de deșeuri și produse chimice periculoase, după ce se falsifică documentele de descriere a produselor periculoase, pentru a scăpa de controlul autorităților.
„Rețelele de crimă organizată transnaționale se servesc adesea de criminalitatea de mediu în scopul de a spăla banii proveniți din traficul de droguri. Grupurile infracționale transnaționale sunt implicate în traficul de deșeuri și produse chimice periculoase, folosindu-se adeseori de etichetarea înșelătoare, în scopul de a scăpa de controlul exigent al organismelor chemate să aplice legea”, a declarat Augustin Lazăr la conferința cu tema „Apărarea mediului și a fondului forestier prin dreptul penal”, potrivit News.ro.
Lazăr a precizat că, potrivit unui raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și Interpol din iunie 2016, în prezent criminalitatea ecologică a atins recordul, cu o valoare estimată la 258 miliarde de dolari, depășind astfel de departe traficul ilegal de arme ușoare.
„În acest din urmă deceniu, infracționalitatea contra mediului a cunoscut o creștere de la 5 la 7% pe an. Aceasta înseamnă că infracțiunile de mediu - care cuprind comerțul ilegal cu specii ale vieții sălbatice, criminalitatea întreprinderilor, mai ales în sectorul forestier, exploatarea și vânzarea ilegală a mineralelor, pescuitul ilegal, traficul de deșeuri periculoase ori frauda cu credite de carbon - cresc de două-trei ori mai repede decât PIB-ul mondial”, a mai spus Augustin Lazăr.
Procurorul general al României a arată că dimensiunea reală a fenomenului infracțional în domeniul criminalității de mediu nu este în totalitate cunoscută, iar dosarele penale cuprind doar o mică parte a infracțiunilor din acest domeniu.
„Este de necontestat faptul că infracționalitatea ecologică reală, rămasă ascunsă, este în țara noastră mult mai importantă decât cea descoperită, sesizată și cercetată administrativ sau penal și, în orice caz, incomparabilă cu cea pedepsită conform legislației în vigoare. O atare reacție penală neconvingătoare are multiple explicații, dar în mod evident are implicații tot mai grave asupra cadrului de viață al cetățenilor, condițiilor de existență ale societății românești și stării economiei naționale”, a spus Lazăr.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Sondaj AtlasIntel: George Simion, lider detașat în diaspora. Peste 60% pentru liderul AUR în turul al doilea

11 lucruri pe care le poți face în următoarele 11 zile pentru a închide alegerile din primul tur

George Simion: ”Pe 4 mai votăm turul 2 înapoi! Ori Planul A, ori Planul B, tot îl vom pune pe Călin Georgescu în fruntea Țării”

AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale și a alinia legislația românească la standardele europene

George Simion: ”Uniți suntem MEGA. Uniți suntem puternici! Avem datoria să reconstruim și să facem din nou măreț continentul nostru!”

George Simion: Este timpul să ne respectăm pentru a construi România de mâine. Participarea la dezbaterea de la Universitatea Babeș-Bolyai - VIDEO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)