ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sătenii din localitatea Rucăr au ieșit miercuri în stradă, disperați de faptul că sunt urșii și alte animale sălbatice le intră zilnic în gospodării și le mănâncă animalele. Mai mult decât atât, sălbăticiunile au atacat și oameni.

La Rucăr, în județul Argeș, nu există zi în care oamenii să nu fie alertați prin sistemul RoAlert de atacuri iminente ale urșilor.

Conform mărturiilor culese de Nostrasilva, în localitatea respectivă oamenii sunt atacați de cel puțin opt urși. 

În urma atacurilor, unii dintre localnici au vândut tot și-au părăsit localitatea, în timp ce alții se tem să mai iasă din case, iar atunci când o fac, își găsesc oile, porcii, găinile sau măgarii mâncați de urși.

Cei de la Nostra Silva, adică Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România, spun că această dramă pleacă de la decizia Guvernului Cioloș, prin Ministrul Mediului, Cristina Pașca Palmer, din 4 octombrie 2016, prin care s-a suspendat ordinul ce permitea vȃnătoarea de „lupi, urși, râși și pisici salbatice”.

Oamenii îi acuză pe cei de la Conservation Carpathia, fundația controlată de miliardarul elvețian Hansjorg Wyss, că sunt în spatele deciziei Guvernului Cioloș. De altfel, această fundație a achiziționat deja 16.000 de hectare de pădure în zona Rucăr-Bran și, conform directorului său, Cristoph Promberger, dorea să ajungă la 67.000 de hectare, după cum relata ActiveNews în februarie 2016.

Din fericire, până acum mulți dintre proprietarii de păduri din zonă au refuzat să vândă, în ciuda presiunilor făcute de fundația FCC.

De altfel, avocatul Bogdan Ioan Todoran, cel care îi reprezintă pe proprietarii de păduri, spune că „niște miliardari străini fac un experiment social diabolic. Să scoată omul din ecuația asta a naturii. Să facă aici o sălbăticie absolută. Cum au mai făcut în America de Sud! Aici, în arealul Munților Făgăraș, trebuie să fie o sălbăticie absolută, din care omul să fie scos afară”.
 
Pentru articolele publicate pe acest subiect, Todoran a fost dat în judecată de cei de la FCC, dar fundația apropiată de Prințul Charles a pierdut procesul, Curtea stabilind că informațiile scrise de acesta sunt întemeiate.

Fotografii șocante cu animale mâncate de urși la Rucăr puteți găsi la acest link.
 
Parlamentul a adoptat miercuri legea vânătorii cu 252 de voturi pentru și 9 abțineri. Au fost susținute discursuri din partea PNL și UDMR pe baza acestui proiect ce a fost inițiat de 18 deptuați și senatori de la PSD și ALDE, un proiect de legea ce a trecut de senat în septembrie și a fost adoptat astăzi în Camera Depuțatilor.

Administratorul de drum, pe porțiunea pe care s-au produs accidente din cauza animalelor sălbatice, daunele să fie plătite de administratorul drumului, în condițiile în care nu a montat indicatoare, iar primăria din acea zona trebuie să plătească daune și despăgubiri personelor ce au avut de suferit din cauza atacurilor unor animale salbatice.

Autoritățile trebuei să țină o evidență despre numărul real al urșilor de pe teritoriul țării noaste. Până în prezent nu cunoaștem numărul real al urșilor din România. O specie ce rămâne în continuare protejată în urma acestui proiect de lege.