ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca - Palmer, a declarat că nu este necesar ca România să oprească exploatarea masei lemnoase, precum în Albania. Conform acesteia, țara noastră are unul din cele mai bune sisteme de gestionare durabilă a resursei lemnoase.

"Nu cred că este necesar să mergem până la oprirea exploatării masei lemnoase, ca în Albania. Problema nu este exploatarea masei lemnoase, ci felul în care se gestionează aceste resurse. Din punct de vedere al managementului durabil al pădurilor, România are unul dintre cele mai bine gândite sisteme. Sistemele de amenajamente silvice sunt foarte bine făcute. Problema este la implementare și atunci nu știu dacă soluția este să venim radical și să spunem că oprim complet exploatarea masei lemnoase. Anumite specii chiar au nevoie să fie exploatate pentru a se putea regenera pădurea. Aici trebuie o analiză serioasă. Eu cred că dacă reușim să îmbunătățim parte de implementare a legislației de control, de monitorizare.... se poate exploata pădurea durabil pentru funcția ei, atât de producție, cât și funcția ecologică și socială", a spus Cristiana Palmer.

Întrebată despre radarul pădurilor, Ministrul a răspuns că este o inițiativă bună, dar că este nevoie de mai multă transparență.

"Radarul pădurilor funcționează și este o inițiativă lăudabilă care a pornit în anii trecuți, dar care nu este complet. Ce lipsește în clipa de față este o mai mare transparență către cetățean. Oamenii sună la 112, spun dacă se transportă ilegal lemn și mai departe nu mai se știe ce s-a făcut mai departe: s-a confiscat cantitatea aceea de lemn sau au fost amendați? Tocmai de aceea vrem să dezvoltăm niște aplicații pentru smartphone, prin care oamenii pot vedea în timp real traseul mesei lemnoase. Este nevoie de un efort în care trebuie să implicăm foarte mulți ingineri IT-ști și software. Din fericire, am găsit multă susținere, sunt mulți voluntari care s-au oferit să ne ajute. Sperăm ca în următoarele luni să venim cu aceste aplicații și se va vedea o remarcabilă îmbunătățire, sper", a precizat Cristiana Pașca-Palmer.

În 2015 s-au întețit protestele împotriva exploatării ilegale a masei lemnoase în România, pe fondul dezvăluirilor despre practicile unor companii precum austriecii de la  Schweighofer Holzindustrie.