ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a transmis Parlamentului punctul său de vedere privind două proiecte de lege prin care este interzisă utilizarea cianurilor în exploatările auro-argintifere, Executivul susținând un moratoriu de 10 ani privind mineritul cu cianuri, perioadă în care să se facă cercetări pentru o modalitate mai ecologică de exploatare.

 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, miercuri, că Executivul susține instituirea unui moratoriu privind utilizarea tehnologiilor pe bază de cianuri în exploatarea minieră auro-argintiferă pentru o perioadă de 10 ani, în care să se facă cercetări asupra mineritului cu cianuri și pentru a se găsi alte forme de exploatare și, dacă între timp, în acești 10 ani, se găsesc alte forme ecologice de exploatare, se poate reveni după 5 ani asupra acestui punct de vedere, potrivit News.ro.

Tot miercuri punctul de vedere al Guvernului a fost înregistrat la Parlament.

"Guvernul susține instituirea unui moratoriu privind utilizarea tehnologiilor pe bază de cianuri în exploatarea minieră auro-argintiferă pentru o perioadă de 10 ani, cu o clauză de revizuire după 5 ani, sub condiția derulării unui studiu de impact economico-social și de mediu, precum și a unui studiu tehnic privind atât tehnologiile existente, cât și tehnologiile alternative cianurării”, a declarat Liviu Iolu, precizând că acest punct de vedere explică toată situația, pentru că sunt două inițiative legislative în Parlament care prevăd interzicerea mineritului cu cianuri.

Prin urmare, Guvernul consideră că sunt necesare următoarele măsuri: instituirea acestui moratoriu cu privire la utilizarea tehnologiei bazată pe cianură în prelucrarea minereurilor auro-argintifere în vederea lansării și derulării unui program național de cercetare-dezvoltare pentru identificarea de noi tehnologii de exploatare și derularea analizelor de impact necesare în vederea adoptării de decizii de autorizare a investițiilor în domeniul mineritului auro-argintifer, care să corespundă unei perspective integrate care să reflecte toate interesele legitime de ordin public, nu doar cele de natură comercială.

Anunțul Guvernului exprimă poziția sa față de proiectele de lege din Parlament privind interzicerea cianurilor. Primul a fost inițiat încă din 2007 de către Eckstein-Kovac Peter și Gheorghe Funar, iar al doilea în 2013 de către Remus Cernea.

În documentul înregistrat la Parlament, Guvernul evocă accidentele ecologice anterioare în urma cărora a rezultat poluare cu cianuri. Cel mai grav este cel de la Certej, din octombrie 1971, când ruperea digului unui iaz de decantare a provocat moartea a 89 de persoane. Ultimul incident a avut loc în 2008 în Colbu Borșa, județul Maramureș. De asemenea, Executivul invocă faptul că în străinătate există până acum 30 de accidente cu cianuri.