ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertizează că în perioadele caniculare creşte riscul apariţiei de toxiinfecţii alimentare.

Astfel, ANVSA a emis un comunicat prin care oferă câteva recomandări esențiale în perioadele cu temperaturi ridicate. Potrivit agenției, populația ar trebui să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

În primul rând,  consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Acest lucru le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar  şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă. 

În al doilea rând, cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C. 

Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate. Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.

Podusele alimentare alterate trebuiesc imediat îndepărtate deoarece sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente. De asemenea, fructele şi legumele trebuiesc bine spălate înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

ANSVSA precizează că fiecare Direcţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguraţa Alimentelor se va asigura că, la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, agenţii economici vor respecta evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare. 

De asemenea, ANSVSA va verifica condițiile de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte).

Consumatorii pot sesiza autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit numarul de telefon - 0800 826 787.