ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fiecare vacanță are farmecul ei, fiecare păstrează amintirile și întâmplările sale, însă cu siguranță puține lucruri se compară cu un roadtrip! Este îmbinarea perfectă între spiritul de aventură, curiozitatea descoperirii locurilor noi și plăcerea de a conduce, toate la pachet cu un confort sporit oferit de mașina personală.

Noi suntem clar fani ai roadtrip-urilor, este de altfel modul prin care am descoperit o bună parte din Europa până acum, așa că ne-am hotărât să scriem acest articol special dedicat celor care își doresc mai mult de la o vacanță.

Am parcurs acest traseu pas cu pas asa cum vi-l recomandam mai jos, iar articolul se bazeaza pe experiențele noastre personale. Punctul de plecare este Bucuresti, dar cu siguranță puteți adapta traseul indiferent de locul vostru de start. Sa pornim la drum! 

Traseu sugerat: București- Budapesta – Ljubliana – Venetia – Verona – Lacul Garda- Innsbruck- Munchen- Salzburg- Viena- Bucuresti. Totalul distanței parcurse în 12 zile: 3.600 kilometri.
 

Detalii utile

Durata: Între 12-14 zile, în funcție de timpul pe care îl aveți la dispozitie și de bugetul alocat.

Perioada optimă:  Cu siguranță vara este cel mai recomandat, pentru a vă putea bucura de plajele însorite ale Italiei și de splendoarea Alpilor înverziți; evitați totuși luna august – perioada concediilor, atunci când toate aceste destinații sunt invadate de către turiști și aparatele lor de fotografiat cu selfie-stickurile din dotare.

Pentru puțină magie, puteți alege chiar luna decembrie, când majoritatea orașelor sunt împodobite de sărbătoare, târgurile de Crăciun arată precum în povești (mai ales în Viena și Munchen), iar Alpii acoperiți de zăpadă completează cadrul idilic.

Mai multe despre vremea potrivită în majoritatea destinațiilor importante am scris în acest articol.

Costuri estimate:  800-1.000 euro de persoană (presupunând că sunteți 4 persoane în mașină, iar cazarea se face în cameră dublă în condiții de 2-3 stele).

Cum arată programul pe zile 

Ziua 1: Să cucerim Budapesta!

Am plecat la drum în prima noastră aventură prin Europa din București, cu gândul de a ajunge în capitala Ungariei, Budapesta, în aceeași zi. După un drum destul de obositor (cea mai grea porțiune a traseului a fost clar România datorită drumurilor), în aproximativ 9 ore, ajungeam nerăbdători în Budapesta!

Una dintre cele mai spectaculoase capitale europene (din punct de vedere cultural și arhitectural), Budapesta continuă să păstreze și astăzi șarmul perioadei imperiale, reușind în același timp să fie și bine ancorat în secolul 21. Este un oraș care oferă toate avantajele marilor centre europene, cu monumentele și clădirile sale grandioase, cu podurile peste Dunăre și restaurantele de clasă. Totul însă fără a fi la fel de aglomerat precum alte mega orașe ale Europei. Este, cu siguranță și un oraș mult mai ieftin. Nu vă uitați acasă costumul de baie, Budapesta este renumită pentru celebrele băi termale rămase moștenire din perioada când turcii au trecut pe aici.

Cazare în Budapesta: Noi am fost cazați în Budapesta la Sissy Residence, un hotel de 3 stele aflat chiar în centrul orașului. Am plătit 45 de euro pe camera dublă cu mic dejun inclus.
 
 


Ziua 2: Puțin răsfăț la lacul Balaton și apoi Ljubliana, eleganta capitală a Sloveniei

Cu toate ca Budapesta este un oraș splendid căruia merită să-i acordați cel puțin 2-3 zile, de data asta sunteți într-un roadtrip și călătoria continuă, continuă chiar de a doua zi de dimineață când plecați spre destinația următoare, Ljubliana.

Până a ajunge însă în Ljubliana, merită să vă opriți la lacul Balaton, ,,Marea Ungariei”, așa cum este numit de vecinii noștri și, odată ajunși în unul dintre orașelele stațiune de la malul său, veți înțelege imediat de ce.

Balaton este un lac tectonic cu peisaje superbe ce în perioada verii este luat cu asalt de către unguri. Noi ne-am oprit în Balatonboglar unde, desigur, am profitat de ocazia unei scurte băi în lac. Merită încercat, ba chiar este obligatoriu.

Dupa răsfățul la Balaton mai avem în față un drum de 3 ore până în Ljubliana, frumoasa și eleganta capitală a Sloveniei și un oraș plin de viată. Primitor, suficient de mare pentru a oferi tot confortul unei capitale, însă în același timp suficient de mic pentru a nu te simți sufocat. Merită să urcați sus până la castel pentru o panoramă superbă asupra Ljublianei cu Alpii în spate.  Seara parcă ar merge o cină pe malul Savei, râul care dă atâta viață orașului. Nu-i așa?

Cazare în Ljubliana: Noi am ales pentru Ljubliana să ne cazăm central pentru a avea suficient timp să explorăm orașul la pas. Am ales Bed & Breakfast Atticus unde am plătit 60 de euro pe o cameră dublă cu mic dejun inclus și am fost foarte mulțumiți de condiții.

 
 
Ziua 3: Drumul spre Veneția cu opriri la lacul Bled și plaja la Lido di Jesolo

Ar fi păcat să părăsiți Slovenia fără a vizita una dintre principalele atracții ale țării și cu siguranță unul dintre cele mai încântătoare lacuri din Europa, lacul Bled. Și asta mai ales că se află la o distanță de doar o oră de condus față de Ljubliana. Imaginați-vă un lac montan înconjurat de piscuri alpine, adăugați un castel si o insuliță pe care se află o catedrală și veți avea deja în minte puțin din imaginea superbului lac rupt parcă din povești.

Continuați apoi drumul și faceți cunoștință cu la bella Italia: urmați autostrada de-a lungul Mării Adriatice și nu vă opriți până nu ajungeți în Veneția! Hmm, ia stați puțin totuși.. Dacă tot sunteți lângă mare, nu ar fi păcat să nu vă opriți pentru o baie și pentru puțină plajă?

Alegeți Lido di Jesolo, unul dintre cele mai vechi resorturi  italiene cu hoteluri în stil Belle Epoque și plaje nesfârșite cu nisip fin. Meritați parcă puțină relaxare, doar ați condus ceva în ultimele zile. Veneția urmează apoi în următoarele 2 zile, așa că veți lua o pauză de la drumurile Europei. În orașul plutitor nu puteți intra cu mașina, așa că soluția ar fi să o parcați la imensa parcare aflată la intrarea în orașelul vechi.

Cazare în Veneția: Veneția este o destinație scumpă și mai ales atunci când vine vorba de cazare. Aveți opțiunea să vă cazați fie în Mestre (partea nouă a orașului, de unde puteți ajunge în Veneția veche zilnic cu un tren) sau direct în Veneția. Noi am fost cazați la Hotel San Maurizio în centrul orașului vechi și am plătit 99 de euro pe camera dublă. Nu vă așteptați la mari condiții de lux, însă locația și stilul compensează asta.
 
 

Zilele 4 si 5: La pas prin Veneția

Veneția este unul dintre acele locuri unice în lume ce nu seamănă cu niciun altul și așa cum chiar Goethe spunea în urmă cu două secole, ,,Veneția nu poate fi comparată decât cu ea însăși”. Nu este nevoie să mai descriem Veneția pentru că fiecare dintre voi a văzut sau a auzit măcar o dată despre imaginea gondolelor, a canalelor și despre romantismul acestui oraș.

Mai puțini dintre voi însă s-au gândit probabil că Veneția are și plajă și încă una foarte bună, în zona Lido di Venetia, aflată la o scurtă călătorie de 15 minute cu Vaporetto, faimosul autobuz acvatic. În timpul petrecut în Veneția, puteți lua în calcul și o vizită la insulele lagunei, fiecare cu specificul și cu frumusețea sa. Noi am fost pe Murano, capitala sticlei italiene și pe Burano, insula faimoasă în toată lumea pentru casele sale multicolore, dar și pentru atmosfera mult mai relaxantă decât în Veneția cea supraaglomerată de turiști.
 
 

Ziua 6: Verona, acasă la Romeo și Julieta

În ziua a 6-a a traseului puteți merge mai departe către Verona unde puteți ajunge cam într-o oră și puțin de condus din Veneția.  Orașul ce i-a servit inspirație lui Shakespeare pentru acțiunea piesei Romeo și Julieta are o istorie de mii de ani. A fost un important centru roman (aici găsiți încă în picioare și puteți vizita Arena – locul în care se organizau luptele cu gladiatori), puteți vizita castelul din epoca Renașterii, admira arhitectura clădirilor și a străzile pavate sau natura generoasă în care este așezat unul dintre cele mai frumoase orașe ale Italiei (și asta nu-i deloc puțin lucru într-o țară precum Italia).

Nu ratați prin Verona o plimbare în casa și balconul ce se spune că au servit ca inspirație pentru piesele lui Shakespeare, o înghețată bună și o porție de paste, la ea acasă.

Cazare în Verona: Noi am fost cazați la Antica Residenza Adua, un apartament aflat chiar în centrul orașului unde am plătit 70 de euro/camera dublă.
 
 


Ziua 7: Lacul Como și Innsbruck

După 3 zile petrecute în Italia este timpul  să pornim către o nouă cultură, așa că în ziua a 7-a vă propunem să descoperiți Alpii Austriei și regiunea Tirol. Destinația finală a zilei este Innsbruck, orașul Imperial, dar și capitala sporturilor de iarnă, preferat în trecut chiar și de către împărații habsburgi. Veți găsi de altfel urme ale eleganței orașului la orice pas, totul culminând cu balconul de aur al Împăratului Maximilian. Despre Innsbruck am scris însă mai multe în acest articol.

Înainte de a ajunge în Innsbruck, merită să faceți și o oprire în Malcesine, un orașel pitoresc din Italia aflat pe maul lacului Garda, cel mai mare dintre lacurile italiene. Veți simți aici puțin din ce înseamnă la dolce vita prin locul în care își au case de vacanță vedetele și oamenii cu bani ai lumii.

Cazare în Innsbruck: În Innsbruck am fost cazați aproape de centru, la Gartenhotel B&B, un loc de care am fost mulțumiți pentru raportul calitate/preț.

 
 
 
 
Zilele  8 si 9: Munchen și oprire în orașelul Mittenwald

Părăsiți pentru moment Tirolul austriac, de data aceasta destinația fiind Germania și Munchen, capitala Bavariei. În drum vizitați și pitorescul sat bavarez Mittenwald (mai multe am scris în acest articol).

Despre Munchen am putea scrie zeci de pagini, însă nu este scopul acestui articol. Putem spune că este un oraș în care cu greu te vei plictisi, cu toate că a fost extrem de afectat de bombardamentele din cel de-al doilea război mondial. Munchen-ul a renăscut însă precum pasărea Phoenix, centrul istoric a fost refăcut și astăzi încântă cele câteva milioane de turiști anual. Absolut obligatoriu, savurați o bere sau mai multe (doar sunteți în Munchen!), în una dintre multele berării tradiționale din centrrul orașului.

Cazare în Munchen: Noi am fost cazați la Holiday Inn, un hotel nou ce oferă condiții excelente și este aproape de metrou.

 
 
 
Ziua 9: Salzburg, orașul lui Mozart

Din nou este vremea plecării, iar de data asta ne îndreptăm către Salzburg, orașul lui Mozart. Deși este de aproape 10 ori mai mic, în opinia multora, Salzburg întrece Viena în cursa pentru titlul neoficial de cel mai frumos oraș al Austriei, iar acest lucru spune multe. Nu vrem să ne exprimăm o opinie, vă lăsăm pe voi să judecați și să le comparați. Pe lângă casa lui Mozart, străzile și clădirile cu arhitectură imperială și numeroasele muzee de clasă, merită să urcați și cu telecabina sus în Alpi pentru a admira orașul de la câteva mii de metri înălțime.

Cazare în Salzburg: În Salzburg am fost cazați la Meininger Hotel City Center. Am plătit 60 de euro pe o cameră dublă, iar condițiile au fost excelente.
 
Ziua 10:  Hallstatt și Abatia Melk

Este ziua în care veți descoperi 2 dintre splendorile Austriei: Hallstatt, unul dintre cele mai pitorești sate europene și apoi Abatia  Melk, unul dintre centrele religioase ale Europei, nu doar al Austriei. Aici este locul în care stilul baroc austriac își are casa, așa că este, pe lângă un loc religios, și un loc plin de cultură.

Seara ajungeți în Viena urmând să descoperiți a doua zi capitala fostului Imperiu Habsburgic.

Cazare Viena: Hotel-Pension Wild a fost alegerea noastră în Viena, un hotel aflat chiar în centrul orașului ce oferă pe lângă condiții bune și mic dejun.
 
 

Ziua 11: Viena

Dacă ar trebui să definim Viena într-un singur cuvânt, acesta ar fi probabil eleganță. Mai multe despre spendida capitala găsiți însă într-un articol separat , iar pentru  cei pasionați, aici aveti 5 curiozitati.
 
 

Ziua 12:  Drumul Viena – București

În ultima zi ar fi bine să plecați spre casă dis-de-dimineață pentru că vă așteaptă un drum de peste 1.000 de kilometri dintre care mulți de condus prin România.
 

Cam asta a fost traseul făcut de noi. Dacă vi se pare cumva prea aglomerat, preferați să savurați mai în liniște locurile, puteți adapta ușor traseul adăugând câteva zile în plus acolo unde considerați că vă este pe plac. Sperăm că v-am convins totuși să vă faceți deja bagajele!

Călătorii inspirate și, daca v-a plăcut articolul, vă așteptăm și pe pagina de Facebook Travelship.ro, unde postăm ultimele noutăți și curiozități din lumea călătoriilor! :)