ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ținta de regenerare a pădurilor din fondul forestier de stat a fost depășită în 2015, fiind acoperite 16.732 de hectare pentru care s-au investit 109.6 milioane lei, precizează Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, potrivit Agerpres.

'În urma articolelor recente din presă referitoare la Raportul Curții de Conturi privind activitatea Regiei Naționale a Pădurilor pe anul 2015, facem următoarele precizări. Prin Raportul de Control nr. 4719 și Decizia 13/2016, Curtea de Conturi a recomandat efectuarea demersurilor legale, prin autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, pentru identificarea, delimitarea și constituirea unor perimetre de regenerare a terenurilor parcurse cu tăieri unice sau definitive, în pădurile proprietate privată pentru 'circa 500.000 de hectare de pădure neadministrată forestier'. Având în vedere că Regia Națională a Pădurilor — Romsilva este administratorul fondului forestier de stat, nu are atribuții în derularea acestei activități și nu deține informații despre suprafețele aflate în altă formă de proprietate decât cea a statului român și neadministrate forestier, s-a adresat autorității publice centrale care răspunde de silvicultură pentru obținerea acestor date și stabilirea unei modalități de aplicare a măsurilor recomandate de auditorii Curții de Conturi a României. Până în prezent, solicitarea transmisă de Regia Națională a Pădurilor — Romsilva anul trecut nu a fost soluționată', se arată în comunicatul citat.

Romsilva menționează faptul că își îndeplinește toate obligațiile legale privind regenerările pădurilor din fondul forestier de stat, 'numai în anul 2015, la care face referire Curtea de Conturi, depășindu-și ținta de împădurire, pentru suprafața forestieră administrată, planul anual de regenerare fiind realizat în proporție de 110,6%, adică 16.732 de hectare prin regenerări naturale și artificiale, pentru care s-au investit 109,6 milioane de lei'.

'În cei peste 25 de ani de activitate a Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva, au fost regenerate natural și artificial 528.000 de hectare din fondul forestier de stat. Cât privește contribuțiile la Fondul de Conservare și la Fondul de Mediu, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva a folosit formula de calcul recomandată de Ministerul Finanțelor Publice, o altă formulă de calcul, precum cea recomandată de auditorii Curții de Conturi a României, putând să creeze un prejudiciu la Bugetul de Stat de peste 1,6 milioane de lei', notează Romsilva.

Potrivit sursei citate, Regia nu a înregistrat și nu înregistrează restanțe la Bugetul de Stat, Fondul de Conservare și la Fondul de Mediu.

'De altfel, pentru Fondul de Conservare există conturi distincte, fondurile neputând fi folosite în alte scopuri decât cele prevăzute de legislația în vigoare (...) în anul 2015, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva a vărsat la Bugetul Consolidat de Stat, în total, peste 540 de milioane de lei. Regia Națională a Pădurilor — Romsilva este administratorul fondului forestier de stat, în suprafață de 3,145 milioane de hectare și respectă întocmai cadrul legal existent', precizează Romsilva.

Conform raportului Curții de Conturi, publicat marți, Romsilva nu a realizat, în concordanță cu prevederile legale, lucrări de regenerare pentru aproximativ 500.000 de hectare de teren, ne-administrate forestier, în timp ce contribuția la Fondul pentru mediu, reprezentând 2% din veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase și/sau a materialelor lemnoase, a fost calculată și virată la o valoare sub prevederile legale.

Diferența totală nevirată de către administratorii sau proprietarii de păduri, pentru perioada 2011-2015, este estimată la 1,697 milioane lei, se precizează în auditul Curții de Conturi.

De asemenea, la entitățile subordonate Romsilva, auditate în anul 2016, au fost consemnate cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, constatându-se venituri suplimentare, datorate la fondul de conservare și regenerare a pădurilor și la fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică, în sumă de 11,105 milioane lei, precum și prejudicii în sumă de 2,233 milioane lei, generate de o serie de abateri.

În urma controalelor de audit s-a constatat faptul că nu s-au înregistrat în patrimoniu investițiile în curs de execuție și active puse în funcțiune, reprezentând suprafețe împădurite pe terenuri degradate, în suma de 20,846 milioane lei, finanțate din fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică.

Totodată, nu s-au constituit și virat sumele datorate la Fondul de conservare și regenerare a pădurilor și la Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică, în valoare totală de 2,570 milioane lei, în timp ce în conturile extrabilanțiere de ordine și evidență, nu s-au înregistrat active contingente în suma de 7,529 milioane lei.

Pe de altă parte, prin plata unor despăgubiri, în baza unor sentințe definitive și executorii care au constatat nelegalitatea deciziilor de desfacere a contractelor de muncă, s-a înregistrat un prejudiciu de 665.000 lei la Direcția Silvică Maramureș, în același timp fiind utilizate sume din fondul de conservare și regenerare a pădurilor în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, generând prejudicii de 482.000 lei.

Curtea de Conturi relevă că, prin aceeași direcție silvică, s-au plătit către prestatori sume nedatorate, în afara obligațiilor contractuale, determinând prejudicii în cuantum de 165.000 lei.