ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristodulo, unul dintre cei mai importanți cineaști români, semnează regia, scenariul și imaginea ultimului său film, dedicat Roșiei Montana. 

„În ultimii 12 ani am realizat, alături de colegi temerari, mai bine de 10 filme pentru televiziune, având ca subiect locuri, oameni, asezări, mituri dar și primul fenomen de ridicare, după ’89, a unei comunități pentru revendicarea drepturilor sacre asupra pământului lăsat de strămoși și care s-a constituit în fenomenul SALVAȚI ROȘIA MONTANA, fenomen care în unicitatea lui a reușit să trezească mai toate categoriile de cetățeni ai țării  care s-au alăturat, în mod aproape miraculos pentru aceste vremuri, luptei și rezistentei de 17 ani a unor oameni a căror verticalitate, putere și echilibru părea să fi dispărut din neamul romanesc”.

Ion Cristodulo ne-a declarat că nu a uitat și nu va uita nicicând acele locuri stăpânite de piatră și brazi semeți și falnici după al căror chip au fost croiți și moții trăitori ai crestelor și văilor ridicate pe patul înșelător, dar mult râvnit al aurului. Legat de acest tărâm mirific și încercat de vremuri autorul filmului, autorul filmului „Roșia Montana Azi” a fost și este un îndrăgostit al locurilor, oamenilor, miturilor și poveștilor de aproape 65 de ani, fiind azvârlit la numai câteva luni de viață, prin voia sorții și a relelor timpului, în splendida, mândra și tragica cetate a Munților Apuseni.

Filmările au fost făcute în lunile iulie și august 2015. Conform scenariului acestui film, întreg discursul acestui film a fost încredințat, prin interviuri, localnicilor și sprijinitorilor acestora din Cluj, București, Alba Iulia etc. A dorit astfel să transmită și altora gândurile și speranțele lor legate de prezent dar mai ales de viitor. Ei vorbesc despre cum gândesc și speră ca va renaște petecul lor de țară al cărui destin vor sa se afle, firesc, în propriile mâini.
 
"Toată lumea a auzit de Roșia Montana, locul unde se află cel mai mare zăcământ de aur nu numai din România, ci din toată Europa. Bineînțeles, o astfel de bogăție a atras foarte multe probleme de-a lungul anilor, culminind în amenințarea ca Roșia Montana să fie distrusă de mineritul cu cianuri. Dar, vorba românului, în tot răul este și un bine. Despre acest bine născut din probleme mari dorim să vă vorbim. Este o bogăție nouă a Roșiei Montane, care nu se va termina, așa cum se termina aurul dacă este exploatat. Este o bogăție spirituală, pentru noi, pentru copiii noștri și pentru copiii copiilor noștri. Despre ce bogăție este vorba?  Răspunsul e simplu. Conștiința ecologică a noastră ca popor. Roșia Montana este momentul zero, leagănul unde a renăscut această conștiință, piatra de temelie a spiritualității oricărui popor”. (fragment din filmul „Roșia Montana Azi”, regia, scenariul și imaginea Ion Cristodulo).

ONG-ul Pachamama România, în calitate de militant pentru protecția naturii în România și reconsiderarea relației om – natura, acum la apogeul industrializării, a oferit cu generozitate posibilitatea scrierii unei noi pagini filmice dedicate viitorului Roșiei Montane ca întreg.
 
Efortul a fost completat de asigurarea producției de către Asociația Heritage, partener UNESCO, asociație care este preocupată, printre altele, de protecția patrimoniului arhitectural al Roșiei Montane dar si de un viitor sigur pentru un mediu curat și un trai prosper al moților, prea des uitați în lungul istoriei. Toate acțiunile acestor Asociații, inclusiv filmul Roșia Montană Azi, au ca scop asigurarea unui viitor sustenabil, echitabil și aducător de împlinire sufleteasca pentru noi și generațiile viitoare. Este o responsabilitate pe care noi o avem, și suntem angajați să o ducem până la capăt.

„În primul rând filmul este un cadou pentru Roșia Montana și oamenii ei cu ocazia sărbătoririi zilei acestei foarte vechi localități în data de 6 februarie. Roșia Montana ne-a deschis inimile și ne-a ajutat să simțim iubirea și pasiunea care ne face să acționăm neclintiți, indiferent de ce obstacole întâmpinăm. Este iubirea față de natură, de oameni, de viața în sine, prin care frica de nesiguranță se diminuează și putem simți Magia Vieții, un sentiment care ne aduce împreună să cooperam și să acționăm pentru un scop măreț. Pentru că numai împreună vom putea izbândi și ieși triumfători. Pentru aceasta trebuie să existe armonie și iertare, iertare a trecutului și începerea unei noi etape. Este ca o pânză care nu conține nici o culoare, noi putând astfel să punem în mod creativ culorile dorite și să pictăm un peisaj fantastic. Va fi un nou început, plin de lumină și radiere divină” ne-au declarat sponsorii acestui film. 
 
La câteva luni după terminarea filmului, noul ministru al culturii Vlad Alexandrescu a semnat revenirea Roșiei Montana la statutul de Sit istoric în categoria A, – de importanță națională-, statut ce fusese ridicat în urmă cu câțiva ani.
 
În același timp Ministerul Culturii a sezizat DNA. În cazul Roșiei Montana deoarece „există semne că ar fi nereguli atât în ce privește patrimoniul de acolo cât și în privința altor obiective de patrimoniu clasate în categoria A.
Cu o seara înainte de ziua Roșiei Montane, din 6 februarie 2016, ministrul culturii a confirmat înscrierea Roșiei Montana și în lista propusă UNESCO, deschizand posibilitatea ca așezarea să devină monument UNESCO și astfel să fie protejată și sprijinită într-o nouă direcție de dezvoltare durabilă.