ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul a izbucnit după ce manelistul Vali Vijelie, cu piesa „De dorul tău”, și-a postat pe Youtube noul videoclip cu piesa "De dorul tău". Motivul - a fost filmat în Sala Enescu a Conservatorului, iar Vijelie este acompaniat de studenți ai Universității de Muzică.

Studenții care au cântat alături de el în orchestră se simt stânjeniți, recunosc că au câștigat câte 100 de lei și spun că a fost o experiență.

Rectorul declară că există practica închirierii sălilor și că în acest caz cel care a închiriat este un fost student al facultății, care a spus că este vorba despre o piesă clasică, potrivit reportajului realizat de News.ro.

"Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB) este o instituție de educație și cercetare care e deschisă dialogului și comunicării cu societatea. Studenții la muzică, în orice specializare ar urma studiile, sunt încurajați să interacționeze și să se manifeste într-un mod decent, încurajând toleranța și descurajând manifestările rasiste sau xenofobe. Toți studenții UNMB au drepturi egale și acces la facilitățile universității, de la instrumente la înregistrări speciale, de la educație specifică la cercetare”, explică Diana Moș.

Una dintre studentele care a cântat alături de Vali Vijelie recunoaște franc: „Am cântat în videpoclip. O colegă mi-a spus că avem un proiect, câteva duble, cadre la Universitatea de Muzică București, în data x, în sala Enescu. Am întrebat câți bani, cine va fi solistul. Mi-a spus că nu știe nimic, nici formație, nici solist. Pentru un milion de lei. Asta a fost plata”. Tot ea spune că a mai adus oameni și că li s-a spus că va fi o înregistrare cu muzică clasică.

Tânăra afirmă că abia în ziua filmărilor a aflat că urmează să cânte cu Vali Vijelie.

„Eu am venit pentru prietena mea. Când am auzit de Vali Vijelie, am vrut s-o înjur. Până la urmă, gusturi și gusturi”, încheie ea.

Prietena tinerei susține că s-a gândit că, fiind ceva în cadrul facultății, nu poate fi ceva rău, iar Vali Vijelie are omenie și bunătate.

„Ce-ți poate dăuna? Ești în facultate, ești instrumentist. A venit domnul Vali Vijelie. Un om normal, om minunat față de alți artiști, are omenie, are bunătate. Am tras acel videoclip și atât. Muzica este un fel de cover după o piesă italienească. Este o baladă de dragsote, cum este o femeie când iubește. Instrumentalul nu are nicio legătură cu maneaua, doar vocea și stilul vocal. Știți, eu am câștigat 100 de lei, pentru mine contează, mănânc o săptămână”, declară fata.

Apoi adaugă cu amărăciune: „Azi, ce părere aveți? Este multă lume care se dă cultă, ascultă numai Bach, Mozart, dar când colo este plin de manele și lăutărisme”.

Liderul Asociației Studenților îi critică pe cei care au contribuit la situația creată, deși nu are nimic împotriva melodiei interpretate de această dată de Vijelie, ci cu muzica promovată de el și de ceilalți maneliști.

"În primul rând m-a luat prin surprindere. Consider că este o întâmplare muzicală nepotrivită. Aș evita să fac referire cu privire la valoarea muzicală sau la gustul muzical. Fiecare este liber să cânte ce vrea să asculte ce vrea. Este vorba mai mult despre alăturarea de imagine cu această instituție. Cu Conservatorul din București. Nu este vorba de discriminare. Aici este o instituție de educație muzicală unde se predau genurile muzicii culte, genurile muzicii serioase. Pur și simplu această alăturare este nepotrivită”, a declarat pentru News.ro Răzvan Apetrei.

El consideră că această muzică denumită „manele” are ca scop primordial profitul, este o sursă de câștig, iar profesioniștii în muzică trebuie să studieze acest fenomen. 

La rândul său, Vali Vijelie afirmă că aceia care îl acuză nu i-au ascultat piesa, că a ales Conservatorul pentru că el interpretează o melodie premiată la Festivalul San Remo și Sala Enescu i s-a părut cea mai potrivită. Argumentul suprem: și el are trei absolvenți de Conservator în echipă.

„Am ales să fac videoclipul acolo, la Conservator,  pentru că așa l-am imaginat, ca la festival. Cu multe instrumente, viori, violoncel, chitară. Nu aveam de unde lua atâtea instrumente. O formație nu are atâtea. Am ales exact ceea ce am gândit. Așa am gândit eu acest videoclip, ca un festival de la San Remo.

Întrebat de ce persoanele care au făcut contractul l-au făcut pentru un videoclip de muzică clasică, dacă este muzică ușoară, Vali Vijelie a spus că este și muzică clasică.