ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile germane folosesc tot mai mult telefoanele mobile pentru a localiza infractorii, informează Ziarul Românesc

Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) și Biroul Federal al Poliției Criminale (BKA) trimit mesaje text (SMS) ascunse, care nu sunt vizibile utilizatorului.

În a doua jumătate a anului 2017, BfV a trimis în jur de 180.000 de astfel de mesaje. În aceeași perioadă din anul precedent, BfV a făcut acest lucru de aproximativ 144.000 de ori.

Folosind această tehnică, autoritățile pot afla exact unde sunt telefoanele mobile și pot crea profiluri ale mișcărilor unui suspect. Deși telefonul poate confirma primirea mesajului, SMS-urile rămân nedetectate, deoarece nu sunt afișate pe ecranul utilizatorului.

Și BKA folosește tot mai mult această metodă de supraveghere. În ultimele șase luni ale anului 2017, poliția federală a trimis aproape 22.000 de astfel de mesaje - de peste patru ori mai multe decât în aceeași perioadă din 2016.

Supravegherea a fost extinsă și la scanarea celulelor radio. La cerere, un operator de telefonie poate emite autorităților toate numerele de telefon mobil care au fost înregistrate la un moment dat la o anumită celulă radio. În 2016, BKA a folosit această opțiune o singură dată. În a doua jumătate a anului 2017 - de 376 de ori.

În plus, BKA a utilizat IMSI - Catcher, un dispozitiv pentru interceptarea traficului de telefonie mobilă, precum și a datelor privind localizarea utilizatorilor, de aproape opt ori mai mult în 2017 comparativ cu anul 2016.

Această creștere a supravegherii secrete este îngrijorătoare pentru deputatul Andrej Hunko, membru al Partidului „Die Linke” („Stânga” ), care a declarat că „telefoanele mobile sunt destinate să facă apeluri, nu să-și spioneze proprietarii”.

Acțiunile autorităților publice reduc în mod dramatic încrederea publicului în viața privată digitală, a adăugat Hunko.

Dar André Schulz, președintele Federației Detectivilor Germani (BDK), vede diferit situația: „Astăzi nu există aproape nici o infracțiune penală în care telecomunicațiile să nu joace un rol”, spune Schulz.

Potrivit autorităților germane, utilizarea sporită a tehnologiilor de supraveghere digitală cunoaște o evoluție aparent necesară, având în vedere globalizarea, imigrația și digitalizarea.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews