ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alpinistul Alex Găvan a publicat pe pagina sa de Facebook o scrisoare adresată lui Dacian Cioloș, în care îi cere prim-ministrului să exprime punctul de vedere al Guvernului legat de mineritul cu cianuri. El consideră că, odată depus la fișa legii anticianuri, acest punct de vedere ar reduce "spațiul de manipulare al PSD" pe acest subiect.

”Au trecut si alegerile. S-a dus si presiunea asupra ta. Și deși toate ministerele tale vizate s-au pronunțat împotriva mineritului cu cianuri (din șapte, doar Ministerul Economiei și ANRM-ul vor cianură), punctul de vedere oficial al Guvernului pe care îl conduci a întârziat să apară. Termenul legal în care trebuia dat acest punct de vedere a expirat la începutul lui 2016. Au fost aproape 365 de șanse în acest an, în fiecare zi câte una. Mai sunt doar câteva șanse rămase. Câteva șanse pentru țara asta, câteva șanse pentru că tu să iei o decizie sustenabila pentru noi și generațiile viitoare”, scrie Alex Găvan în mesajul său către premier, intitulat "Scrisoare deschisă către prim ministrul Dacian Cioloș – despre Cianură și alți Demoni", care începe cu formula "Dragă Dacian (iți spun Dacian pentru că te consider prietenul meu)'

Alpinistul îi atrage atenția prim-ministrului că are o datorie morală față de cei decedați în incendiul din clubul Colectiv, mai ales că în urma acestei tragedii a ajuns premier, dar și față de românii care de 16 ani luptă pentru ca o catastrofă să nu aibă loc la Roșia Montană.

”Numai cineva rău intenționat, ascultând argumentele pro și contra ar mai putea susține mineritul cu cianură în 2016 (...) Cred că ai o datorie morală față de morții de la Colectiv, tragedie în urma căreia acum tu ești premier, să dai o poziție oficială a Guvernului în mandatul acesta. În același timp, ai această datorie față de sutele de mii de români care de-a lungul a 16 ani au luptat și au ieșit în stradă pentru a nu se produce catastrofa la Roșia Montana. De asemenea, lipsa acestui punct de vedere în timpul mandatului actual este diametral opusă conținutului Platformei România 100, pe care tu ai lansat-o și pe care eu am susținut-o și sprijinit-o. Ca să ai legitimitate să le mai vorbești oamenilor altfel decât la un nivel de «wishful thinking» despre asta, trebuie ca mai întâi să faci lucrurile asupra cărora ai o putere și influență în prezent, și care țin de tine. Acest punct de vedere ține în acest moment exclusiv de tine și de absolut nimeni altcineva. Asumă-ți asta”, scrie Găvan, precizându-i premierului că decizia este la el și rugându-l să nu paseze responsabilitatea către ministere.

Alpinistul face o trecere în revistă a ministerelor implicate în acest subiect;: Mininsterul Energiei (2016) - susține legea de interzicere a cianurii; Ministerul Justiției (2016) - susține legea de interzicere a cianurii, cu observații; Ministerul Mediului (2016) - susține legea de interzicere a cianuri; Ministerul Culturii (2016) - susține legea de interzicere a cianurii; Ministerul Afacerilor Externe (2013) - se află în marja națională de apreciere; Ministerul Economiei (2016) - nu susține legea de interzicere a cianurii, Administrația Națională pentru Resurse Minerale (2016) - nu susține legea de interzicere a cianurii.

”Singurul rămas cu partea de tema nefăcută în această privință ești tu”, îi mai transmite Găvan lui Cioloș.

Punctul de vedere al Guvernului, spune el, odată transmis Parlamentului, rămâne la fișa legii și după momentul investirii unui nou Parlament și Guvern. ”Dacă, printr-un abuz procedural (adică fără ca plenul să o ceară expres), Comisia de Industrii cere un alt punct de vedere noului Guvern, asta nu afectează răspunderea guvernului tău de a da un punct de vedere pe această lege. Iar dacă vor cere iar punct de vedere, alții vor fi responsabilii îngropării legii, nu tu”, argumenetează Alex Găvan.

El se declară conștient de eforturile depuse punctual pentru Roșia Montană, însă îi transmite premierului: ”Sper că ești la fel de conștient că fără legea asta niciuna dintre măsurile astea nu este ireversibilă. Alte guverne nu au pretins că oferă alternativă, guvernul tău a făcut-o. Și tocmai guvernul tău, prin tine (atenție, nu ministerele, ci guvernul) renunță la legea anti-cianura. Astea sunt faptele obiective. De asemenea, deja de mai bine de o săptămână dosarul de înscriere a Roșiei Montane în UNESCO a fost depus la Paris unde încă așteaptă undă verde din partea Guvernului tău. Ministrul Culturii, doamna Coria Șuteu, a reamintit într-o conferință de presă ca dosarul așteaptă asumarea din partea Guvernului pe care îl conduci. Vom rata și asta pentru că brusc au intrat zilele în sac?”.

Ministerul Economiei și ANRM-ul blochează legea anti-cianuri, mai spune alpinistul.

”Nu ți se pare ironic faptul că cele două instituții care s-au pronunțat pentru cianură au ca punct comun pe Laurențiu Bogatu, consilierului personal al ministrului tău Costin Borc, consilier care înainte a fost în ANRM? Același Bogatu care era plimbat de RMGC în excursii în Las Vegas și care a fost implicat într-un dosar DNA legat de atribuirea licenței de exploatare de la Roșia Montană. Care e acționar la firma care face proiectarea minieră pentru RMGC, conform CV-ului postat pe site-ul ministerului economiei. Interesul lor nu este același interes cu interesul pe care încerci să îl aperi tu. Pur și simplu refuz să cred că «you will fail us all» și că te lași manipulat de lobby-ul RMGC, lobby deghizat în oameni din propriul tău guvern. Dar în acest moment, prin lipsa ta de acțiune, nu ei, ci chiar tu blochezi și legea împotriva cianurii și Roșia Montana în UNESCO”, susține Găvan.

"Punctul de vedere al Guvernului tău va minimiza spațiul de manipulare al PSD-ului pe această problemă”, consideră Găvan.

În încheierea mesajului, el îl asigură pe Cioloș că va izbândi, împreună cu ce care își doresc o Românie ”sănătoasă”.

”Te asigur însă de faptul că atât eu cât și oamenii acestei țări, cei care nu avem o altă agenda decât a unei Romanii sănătoase și la minte și la suflet și la trup, vom fi aici și vom izbândi. Cu sau fără ajutorul tău”, conchide alpinistul Alex Găvan.