ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Senatul a aprobat un proiect de lege prin care vânătoarea urșilor nu mai este interzisă pe o perioadă de cinci ani, cu excepția cotelor de recolectare aprobate anual de ministerul de resort, propunerea fiind înaintată acum Camerei Deputaților.

Conform legislației actuale, vânarea ursului (Ursus arctos) este interzisă, Ministerul Mediului aprobând anual anumite cote de recoltare (vânătoare) a acestei specii, în scopuri științifice sau de management al populației de urși. Parlamentari PSD și UDMR au susținut derogarea de la directiva europeană de protejare a ursului, subliniind beneficiile proiectului pentru fermieri. În schimb, senatorii USR au arătat că amendamenul a fost adăugat pe ultima sută de metri, chiar înainte de plenul Senatului, și prin faptul că încalcă directiva europeană habitatului, proiectul riscă să fie declarat neconstituțional, inclusiv în lipsa unui aviz al Comisiei Europene. De altfel, singurul grup parlamentar care s-a abținut de la vot a fost cel al USR, celelalte partide, inclusiv din opoziție, votând proiectul. Într-o propunere de lege inițiată de PSD, în scopul facilitării despăgubirii fermierilor pentru pagubele produse de animale sălbatice, senatorii din comisiile de specialitate au introdus un amendament prin care vântoarea urșilor nu mai este interzisă, ci este permisă temporar pe o perioadă de 5 ani, între 1 aprilie - 30 mai și 1 septembrie - 31 decembrie.

WWF România a inițiat o campanie de strângere de semnături prin care să ceară deputaților respingerea acestei legi, motivând prin faptul că „Vânarea ursului ”la liber”, fără nici un fel de restricții privind numărul exemplarelor împușcate, fără o situație clară și o analiză legată de clasele de vârstă, structura pe sexe, sporul natural etc. va avea consecințe incalculabile asupra acestei specii de interes prioritar, inclusiv o destabilizare mai pronunțată la nivel de populație”.

Organizația ecologistă spune că vânătoarea „la liber” va adânci haosul și va duce la noi conflicte cu oamenii și va conduce la „degenerarea genetică a speciei”.

WWF mai afirmă că „ Un asemenea mod de vânătoare nu rezolvă situațiile conflictuale punctuale, întrucât nu este împușcat strict ursul-problemă, ci cel care valorează mai mult din punct de vedere economic (un trofeu de urs valorează în medie 8000 de euro)”.

„Prin decizia scoate ursul de pe lista speciilor strict protejate, ne întoarcem la situația de dinainte de 2007, când România a fost acceptată în UE. Pe 28 septembrie 2016 Ministerul Mediului propunea vânătoarea ca singură alternativă de control a conflictului dintre om și animalele sălbatice. În urma presiunii publice acesta a decis să oprească vânătoarea pe bază de cote la urs, pentru a reforma întregul sistem de management al acestei specii. Trei ani mai târziu, perioadă în care nu s-au făcut pași concreți în această direcție, se dă undă verde masacrului și intereselor fără scrupule de a exploata fără limite simbolul Carpaților”, sună avertismentul organizației.