ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Revista Intelligence a Serviciului Român de informații publică în ultimul său număr câteva sfaturi pentru cei preocupați de securitatea mediului online, „un mediu dinamic, aflat în permanentă schimbare”, unde „tehnologiile folosite sunt înlocuite, actualizate și modificate constant, apărând astfel noi și noi provocări”, iar „nivelul de awareness al utilizatorilor de Internet este încă unul foarte scăzut”.

Departe de a oferi garanția unei securități impenetrabile, întrebările următoare și comentariile aferente fiecăreia te vor ajuta să înțelegi mai bine multiplele fațete ale securității în spațiul virtual.
 
Instalezi softuri pe care nu le-ai căutat în primă instanță?
 
Principiul ar fi următorul: dacă nu l-ai căutat de la început, nu-l instala! Multe amenințări online vin sub forma de cereri de a da click pe un anumit link sau de a deschide atașamentul unui mesaj e-mail. Altele îți deschid niște ferestre pop-up foarte enervante care îți cer să rulezi un extraordinar scanner de securitate sau să instalezi un codec ori un player cu ajutorul cărora poți vizualiza diverse conținuturi.
Evită să dai curs unor asemenea cereri. Dacă dorești totuși să instalezi o astfel de aplicație, fă o verificare înainte (gândește-te că și atunci când cumperi un produs online, în prealabil te documentezi cu privire la calitățile și performanțele acestuia). Iar dacă e necesar să instalezi acel soft, încearcă să îl descarci direct de la sursă și nu de pe terțe website-uri.
 
Actualizezi softurile pe care le-ai instalat?

Dacă nu faci asta încă, ar trebui. Fie că e vorba de sistemul de operare în sine ori de alte softuri adiacente. De multe ori, atacatorii exploatează vulnerabilități ale unor aplicații de tip vizualizator de documente, player de conținut multimedia etc.. Majoritatea acestor produse primesc în mod constant actualizări din partea producătorilor. Instalează-le cât mai curând posibil!
 
Dezinstalezi aplicațiile de care nu mai ai nevoie?

Daca nu mai ai nevoie de un anumit soft, dezinstalează-l! Astfel, vor fi mai ușor de urmărit aplicațiile care necesită a fi actualizate, iar de multe ori va permite o executare rapidă a sarcinilor de către calculator (sunt frecvente aplicațiile de mici dimensiuni și add-on-urile care se instalează împreună cu diverse softuri și care pornesc odată cu computerul, ocupând memoria acestuia și afectându-i performanțele).
 
Folosești o singură parolă pentru toate conturile tale online?

Deși e simplu de utilizat, o parolă unică nu e cea mai bună idee din punct de vedere al securității. Utilizează parole dificil de intuit de către atacatori, formate din cifre, litere, caractere speciale. Și urmează principiul: conturi diferite, parole diferite. Poate părea complicat, dar în cazul în care un atacator obține parola de la contul personal de e-mail, nu va putea compromite și contul de e-mail de serviciu și pe cele de Facebook, PayPal, Tweeter, MyBanking etc.. De asemenea, este o măsură de siguranță suplimentară folosirea modalităților de autentificare în mai mulți pași (ex: parolă + token, parolă + cod transmis prin SMS etc.).
 

Îți protejezi conexiunea la Internet?

Dacă folosești un router pentru a te conecta la Internet, asigură-te că ai schimbat parolele implicite ale acestuia (de cele mai multe ori, astfel de dispozitive au parole standard de genul „1234”, „0000”, „admin”, „root”). De asemenea, actualizează firmware-ul și instalează patch-urile de securitate. Asigură-te că routerul este configurat să ofere conexiuni criptate (tehnologia de criptare WPA2 este cea mai puternică formulă disponibilă în majoritatea routerelor moderne). Urmând acești pași, vei reduce considerabil șansele ca agresorii cibernetici să preia sub control conexiunea ta de Internet, folosind-o pentru a-ți compromite computerul, pentru a-ți afla credențialele de acces la diferite conturi sau pentru a  o folosi ca paravan („proxy”) pentru derularea altor atacuri informatice.
 
Cât de relaxat ești când te conectezi la rețele Wi-Fi publice?

Ideal ar fi să nu te conectezi niciodată la rețele Wi-Fi sau hotspot-uri publice. Dar dacă situația o impune, odată conectat nu accesa conturi personale sau profesionale sensibile. De multe ori, conexiunile gratuite fie sunt compromise de infractori cibernetici care obțin astfel „credențialele” celor conectați la rețeaua respectivă, fie sunt create tocmai în acest scop.
 
Folosești programe de tip anti-virus?

În ciuda sloganurilor cu care sunt promovate de către unii producători, programele anti-virus nu asigură protecție 100%. Ele sunt eficiente sau chiar foarte eficiente în a identifica produse malware cunoscute, dar performanța lor scade considerabil când apar mostre noi de malware. Cu toate acestea, este important să ai un produs anti-virus instalat. Aplicația anti-virus ar trebui să funcționeze ca unul dintre straturile de protecție ale computerului tău. Și, fie că e vorba de o variantă cu plată sau de una gratuită, asigură-te că primește la timp toate actualizările și este activă permanent (în lipsa actualizărilor, un program anti-virus oferă o protecție nu cu mult mai mare decât oferă un joc de cărți sau o aplicație de desenat).
 
Ești atent la datele tale personale?

Nu completa formulare primite via e-mail, prin care ți se cer date cu caracter personal, parole, coduri secrete sau PIN-uri. Când vine vorba de date sensibile, instituțiile publice, băncile sau marile companii sunt mai… conservatoare și nu solicită să le fie transmise prin banalul e-mail. Așa că, cel mai probabil, acel mesaj prin care ți se spune că banca ta dorește să actualizeze datele clienților și are nevoie și de ale tale, inclusiv numărul cardului bancar, codul PIN și parola de conectare la contul de MyBanking - ai ghicit! -  nu e de la bancă!
 
Observi cu ușurință schemele de inginerie socială?

În ce constă ingineria socială? Păi… în acel banner unde scrie că este nevoie doar să dai click pe un link dacă vrei să afli cum s-a produs cel mai recent accident aviatic ori să vezi în ce ipostaze incendiare a fost surprinsă o celebritate. Tot inginerie socială este și atunci când ești anunțat că tocmai ai câștigat o sumă de bani, o excursie sau o cină romantică, în urma unei extrageri la care nu îți amintești să te fi înscris, apoi ești rugat să transmiți datele personale ori să depui ceva bani într-un cont pentru a intra în posesia premiului.
Indiferent de promisiune, ingineria socială îți va cere ceva: să deschizi un fișier atașat în e-mail sau transmis prin instant messaging, să urmezi un link, să instalezi un soft, să completezi cu datele tale un formular. Privește cu suspiciune astfel de cereri și nu te lăsa atras în schemă.

Asigurarea unui nivel ridicat de securitate în online nu este o sarcină ușoară. Dar costurile insecurității se pot dovedi a fi mult mai greu de suportat. Așadar, informează-te permanent cu privire la evoluțiile în materie de securitate IT! Implementează mai multe soluții/metode de protecție, nu te baza pe o singură aplicație. Și, cel mai important, fii vigilent!