ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cazul accidentelor rutiere, șoferii ale căror mașini au fost lovite și nu mai pot fi folosite pot închiria o altă mașină pe toată durata reparațiilor, iar cheltuiala va fi suportată prin asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (polița RCA) a vinovatului, conform legislației în vigoare, informează AvocatNet.

Sursa citată precizează că obligația firmei de asigurare de a acorda despăgubiri este reglementată „prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, potrivit căreia asigurătorul RCA trebuie să repare prejudiciile „reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opțiunii persoanei prejudiciate”. 


Cu alte cuvinte, în cazul în care un cetățean nu-și mai poate folosi mașina ca urmare a unui accident și este nevoit să o repare, a putea închiria o altă mașină pe toată durata reparațiilor, costul închirierii fiind suportat de firma de asigurare a șoferului vinovat.

De asemenea, șoferii trebuie să știe cum se face dovada că nu își mai pot folosi mașinile, precum și perioada maximă în care pot utiliza o mașină închiriată, aspecte reglementate de Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România.

„Potrivit acestui act normativ, prejudiciile reprezentând imposibilitatea de a folosi mașina avariată, inclusiv înlocuirea temporară a acesteia, sunt stabilite astfel:

  • pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile de închiriere a unei alte mașini de o clasă similară sau inferioară vehicului avariat (închirierea se va face numai de la firme autorizate) sau
pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile privind transportul zilnic suportate de către șoferul care nu își mai poate folosi mașina.
Perioada maximă în care șoferul păgubit poate folosi o mașină închiriată este:

  • perioada în care mașina avariată nu poate fi utilizată (inclusiv în situația în care asigurătorul RCA efectuează cercetări suplimentare) și care se calculează de la momentul efectuării constatării avariilor și introducerii vehiculului în reparație;
  • perioada cuprinsă între data constatării avariilor și data înaintării ofertei de despăgubire, dacă există daună totală economică.
În situația în care constatarea avariilor nu se efectuează din vina firmei de asigurare, șoferul prejudiciat poate solicita plata despăgubirii pentru lipsa de folosință a mașinii din momentul depășirii termenului de constatare și până la data efectuării acesteia.

În cazul reparației vehiculului avariat, perioada maximă în care șoferul poate folosi o mașină închiriată pe cheltuiala firmei de asigurare reprezintă timpul normal de reparație transformat în zile de lucru prin împărțirea la patru a timpului normat de reparație, la care se adaugă orice întârziere nejustificată cauzată de către asigurătorul RCA”, arată Avocatnet.ro.