ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dealul Lempeş este una din cele mai bogate rezervaţii din judeţul Braşov. Numeroase specii de plante rare se întind pe o suprafaţă de peste 270 de hectare.

Sute de pini de pe Dealul Lempeş, judeţul Braşov vor fi puşi la pământ de pădurari. Administratorii rezervaţiei spun că măsura era necesară pentru că arborii s-au uscat din cauza gândacilor care i-au împânzit.

Însă defişările i-au revoltat pe cei care ocrotesc acest colţ de rai din Braşov. Zeci de pini din inima rezervaţiei Dealul Lempeş au fost puşi la pământ în ultima săptămână. Arborii au fost doborâţi din puncte răspândite pe întreg dealul.

Rezervaţia este administrată de un ONG şi de Direcţia Silvică Braşov, prin Ocolul Silvic Teliu. Administratorii spun că au fost nevoiţi să taie pinii pentru că arborii au fost atacaţi de trei specii de insecte parazit. Administratorii rezervaţiei spun că pinii au fost distruşi de insecte din cauza secetei prelungite din 2011 şi 2012. În 2013, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice a luat probe din pădure.

Un an mai târziu, a fost nevoie de un ordin de ministru pentru ca administratorii rezervaţiei să se poată apuca de lucru. Contaminările au afectat aproape 14 din cele 274 de hectare ale rezervaţiei. Acum, peste 500 de arbori sunt uscaţi şi trebuie tăiaţi, potrivit digi24.ro.

„Gândacii de scoarţă, care sunt nişte organisme oportuniste, care atacă şi se dezvoltă masiv în aceste condiţii au atacat şi arborele de pin şi au contribuit la uscarea lor masivă”, a spus Dănuţ Chira, cercetător ICAS Braşov. Administratorii Rezervaţiei Dealul Cetăţii - Lempeş spun că nu vor planta nimic în locul arborilor doborâţi, deoarece tăierile sunt izolate şi nu afectează pădurea, în ansamblu.