ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Chiar dacă scenariile apocaliptice – în care planeta este distrusă de un război atomic sau de un dezastru natural – sunt de domeniul science-fiction, oamenii și-au luat deja măsuri de siguranță concrete.
 
Într-un depozit special sunt păstrate semințe din întreaga lume, pentru ca, în caz de catastrofă, să avem asigurată o sursă de hrană.
 
Depozitul care păstrează toate recoltele lumii se numește Svalbard Seed Vault și a fost ridicat pe insula izolată Spitsbergen, care aparține de Norvegia și se află la doar 1.300 de kilometri distanță de Polul Nord. Clădirea a fost construită în permafrost, la 120 de metri în interiorul unui munte. 

Crop Trust este organizația non-profit desemnată să aibă grijă de această „bancă de semințe” adunate din întreaga lume, bogăția solului planetei noastre.
 
Depozitul a fost amplasat în acest loc izolat și rece tocmai pentru ca recoltele să poată fi păstrate în siguranță, înghețate, cel puțin 200 de ani, chiar dacă nu va mai exista energie electrică pentru alimentarea clădirii.
 

Semințele au fost adunate de la peste 1.500 de bănci de gene din întreaga lume, care păstrează semințe din recoltele regionale. Toate aceste depozite locale trimit mostre de semințe atent selecționate și verificate și la Svalbard, ca măsură de siguranță în cazul în care banca regională este distrusă. Iar un incident de acest fel tocmai a avut loc, din păcate. Anul trecut, banca de semințe din Siria a retras toate mostrele trimise aici, pentru a-și putea reface stocul regional, care fusese distrus în timpul războiului.
 
Specialiștii de la Svalbard verifică atent fiecare cutie pe care o primesc și o scanează cu raze X. Pentru a nu afecta însă calitatea semințelor primite, cutiile nu sunt desigilate. Depozitul este deschis numai de 3-4 ori pe an, când trebuie să primească alte cutii pentru păstrare. 

Având în vedere că aici se află mostrele de semințe care pot asigura supraviețuirea speciei umane în caz de cataclism, măsurile de siguranță sunt foarte stricte. Există cinci uși de care trebuie să treacă oricine vrea să intre în depozit și fiecare ușă poate fi deschisă doar cu un cod special. În interiorul depozitului, temperatura este menținută la -18 grade Celsius, suficient pentru a păstra semințele timp de mii de ani.
 

Svalbard a fost inaugurat în anul 2008 și până acum au fost aduse aici peste 860.000 de mostre, fiecare conținând câte 500 de semințe. Clădirea poate primi însă până la 4,5 milioane de mostre, adică peste 2 miliarde de semințe. 

Proiectul a fost finanțat în totalitate de către guvernul norvegian, care a plătit aproximativ 9 milioane de dolari pentru construirea depozitului. Păstrarea semințelor este gratuită, toate costurile pentru întreținere fiind plătite de Norvegia și de Global Grop Diversity Trust, organizație care primește diferite sponsorizări.

Pe site-ul Crop Trust puteți vedea în detaliu cum arată depozitul Svalbard și tot ce se întâmplă aici.