ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Filmele science-fiction au fost dintotdeauna o sursă de inspirație pentru cercetători. Multe tehnologii prezentate pe ecran au acum aplicații reale. Iată câteva tehnologii prezentate în serialul SF „Star Trek”, care sunt încă de domeniul fanteziei, dar care ar putea să devină, destul de curând, realitate.

Hologramele sunt deja o invenție reală, chiar dacă nu am ajuns încă la nivelul prezentat în serial. La fel și realitatea virtuală. Alte tehnologii prezentate în clasicul serial SF sunt însă ceva mai greu de realizat.

Viteza warp

Navele spațiale din „Star Trek” puteau străbate distanțe uriașe în cosmos, datorită vitezei warp. Aceasta depășea viteza luminii, un lucru imposibil în realitate, conform legilor fizicii enunțate de Albert Einstein. Și totuși, fizicienii au luat în serios această provocare. Astfel a luat naștere „unitatea Alcubierre”. Este o teorie lansată în 1994 de fizicianul Miguel Alcubierre. 
Conform acestei teorii, o navă spațială ar putea atinge o viteză aparent superluminică, dacă ar putea fi creat un câmp cu o densitate a energiei mai mică decât cea din vacuum, deci care să aibă o masă negativă. Acest câmp ar putea fi obținut prin contractarea spațiului din fața navei și extinderea spațiului din spatele ei. 
Pentru că obiectele nu pot călători cu o viteză mai mare ca a luminii în spațiul normal, viteza superluminică poate fi totuși atinsă prin deformarea spațiului din jurul unui obiect. Astfel, nava ar ajunge la destinație cu o viteză aparent mai mare ca a luminii, dar în realitate va respecta legile fizicii. Din păcate, teoria nu poate fi verificată deocamdată prin experimente concrete.

Holopuntea

Holopunțile sunt săli speciale de pe navă, unde echipajul din „Star Trek” intra în contact cu realitatea virtuală, pentru a se antrena sau pur și simplu pentru relaxare, într-un mediu care simula viața pe alte planete. 
Primele dispozitive pentru realitate virtuală au fost inventate în anii 1990. De curând însă, tehnologia a avansat foarte mult, prin gadgeturi precum Oculus Rift sau Playstation VR, care oferă o experiență mult mai realistă. Prin urmare, nu mai este mult până când oricine va putea avea acasă propria sa holopunte și chiar va putea interacționa cu mediul virtual pe care îl va alege.

Replicatoarele

În serial, echipajul folosea replicatoare pentru a obține pe navă anumite alimente sau obiecte. Acestea erau produse prin rearanjarea particulelor subatomice. Nu am ajuns încă la acest nivel, dar avem deja imprimantele 3D, care pot printa tridimensional aproape orice. 

Aceste imprimante sunt deja folosite pentru a realiza obiecte, organe umane și chiar alimente. Restaurantul Food Ink din Berlin susține că este primul din lume care produce deja mobilă, veselă și mâncare prin imprimante 3D.
Prin urmare, în curând astronauții de pe Stația Spațială Internațională ar putea înlocui alimentele uscate cu mâncare mai gustoasă, obținută pe loc printr-o astfel de imprimantă.