ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ANCOM a sancționat Telekom Romania Mobile Communications cu două amenzi în cuantum de 1,1 milioane de lei pentru nerespectarea obligației prevăzute în licența de utilizare a frecvențelor radio deținută de a se asigura ca indisponibilitatea rețelei este mai mică de 35 de minute pentru o perioadă de 6 luni și, respectiv, nerespectarea obligației de a păstra log-urile de rețea înregistrate la nivelul de granularitate din licență. 

„Analiza documentelor transmise de către Telekom Mobile cu privire la incidentul de securitate care i-a afectat rețeaua în luna martie a acestui an a arătat că au fost încălcări grave ale condițiilor de disponibilitate ale serviciilor furnizate către utilizatori. A fost cel mai grav incident înregistrat pe piața comunicațiilor electronice din România, prin urmare am aplicat acestui furnizor două amenzi în valoare totală de 1.100.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Conform Autorității, furnizorul trebuie să se asigure că indisponibilitatea rețelei nu depășește 35 de minute pe o perioadă de 6 luni. Pentru că indisponibilitatea rețelei a avut consecințe grave, afectându-le utilizatorilor posibilitatea de a realiza convorbiri, de a accesa serviciile de poștă electronică, de a accesa serviciile de supraveghere de la distanță a persoanelor sau de a telecomanda dispozitive de siguranță/protecție, Telekom Mobile a primit o amendă în valoare de 600.000 de lei.

„Incidentele care afectează un număr mai mare de 5.000 de conexiuni timp de cel puțin 60 de minute sunt incidente cu impact semnificativ care pot afecta sau amenința, direct sau indirect, securitatea și integritatea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice la nivel național sau european”, precizează ANCOM.

La începutul lunii martie, rețeaua de telefonie mobilă Telekom „a întâmpinat probleme tehnice”, fiind ulterior congestionată.