ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



De multe ori avem impresia că ştim totul despre ţara noastră, iar cele mai multe lucruri pe care le putem spune sunt...negative.

Situaţia nu este chiar aşa de neagră precum am fost învăţaţi să credem. Siteul tai-tai.net a realizat un top 10 al lucrurilor mai puţin cunoscute despre ţara noastră.
 
1. Cea mai mică bancnotă pusă vreodată în circulaţie a fost emisă în România, în anul 1917. Valora 10 bani, iar dimensiunile sale erau de doar de 2,75 x 3.80 cm. Bancnota nu este o raritate, putând fi găsită la aproape orice anticariat.

2.Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânţa-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Construcţia are o înălţime totală de 78 metri, se află pe malul Tisei şi fost realizată între anii 1998 şi 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanţă de cinci kilometri peste Tisa şi poate fi admirată de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureşului istoric rămasă în Ucraina.

3. Cel mai scump ziar din lume este un ziar românesc. Zimbrulu şi Vulturulu, gazeta bisăptămânală politică şi literară şi primul ziar de orientare unionistă, a apărut pe 3 iulie 1850, la Iaşi. Un exemplar din anul 1858, expediat către un destinatar din Galaţi, a fost achiziţionat în anul 2007 de către colecţionarul londonez Joseph Hackmey pentru suma de 1.115.000 dolari (830.000 euro). Valoarea ridicată a exemplarului este dată şi de faptul că acesta are aplicate pe prima pagină opt timbre din cea de a doua emisiune Cap de bour, unele dintre cele mai valoroase din lume.

4. Orasul Timişoara devenea în anul 1884 primul oraş din Europa continentală cu străzile iluminate electric. De notat că Timişoara era atunci capitala provinciei habsburgice Voievodatul Serbiei şi Timiş Banat.

5.Cea mai înaltă sculptură din Europa se află în România. Este vorba despre chipul lui Decebal sculptat într-o stâncă de la Cazanele Dunării, între localităţile Eşelniţa şi Dubova. Basorelieful are 55 m înălţime şi o lăţime de 25 m. Omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a finanţat cu 1 milion de dolari această lucrare efectuată în perioada 1994-2004.
 
Pentru articolul integral faceţi click AICI.