ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poluarea datorată traficului, mai ales aproape de casă – concentratia de benzen din aer – crește riscul unui tip de leucemie infantilă, conform unui studiu național din Franța potrivit Agenției Reuters. 

Leucemia, sau cancerul celulelor de sânge, este cel mai frecvent la copiii cu vârste sub 15 ani, conform Institutului Național de Cancer din SUA.
”Dovezile cercetărilor indică spre o asociere între emisiile din trafic și leucemia la copii”, a declarat Denis Hemon de la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (INSERM) cu sediul la Paris.
Cercetătorii au urmărit un grup de 2760 de copii cu leucemie de pe întreg teritoriul Franței comparat cu 30000 de copii care nu sufereau de leucemie între 2002 și 2007.

Au folosit adresele de domiciliu pentru a estima proximitatea traficului, inclusiv distanța către cel mai apropiat drum și lungimea totală a drumurilor de lângă casă, cât și estimări ale concentrațiilor de benzen din aer, cu precădere pentru zona centrală  a Parisului.

Copiii care locuiau la mai mult de 500 de metri de cel mai apropiat drum au fost folosiți ca unitate de referință, având expunerea cea mai mică la emisii. Cei care locuiau la 150 de metri sau mai puțin prezentau riscul cel mai ridicat.
S-a descoperit că proximitatea sub 300 de metri a unui drum principal crește riscul de leucemie mieloblastică acută cu 20%.

Concentrația de benzen din apropierea Parisului variază între 0.3 si 8.5 micrograme pe metru cub.
Expunerea la benzen poate cauza amețeală, dureri de cap, iritații ale ochilor, pielii și tractului respirator. Pe termen lung expunerea  cauzează reducerea numărului de globule roșii și anemie aplastică, conform Agenției de Protecție a Mediului din SUA.

Aceleași dovezi au ieșit la iveală într-un alt studiu, independent de cel francez, condus de profesorul Marco Vinceti de la Universita di Modena e Reggio Emilia din Italia.

”Studiul nostru a descoperit aceeași asociere cu leucemia” a declarat profesorul Vinceti pentru Reuters Health.
Bucureștiul este cea mai poluată capitală a Europei, conform unui studiu realizat de EcoEuropa, suprafața spațiilor verzi reducându-se la jumătate în ultimii 10 ani.