ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Filiala USR Cluj a acuzat vineri Guvernul că ar gira masacrarea ciocârliilor, prin faptul că a respins o inițiativă legislativă a parlamentarilor USR de interzicere a vânării acestor păsări, informează Agerpres.

„Dăncilă nu are milă: masacrează ciocârliile! Guvernul respinge inițiativa legislativă a USR pentru salvarea unui simbol național. Guvernul Dăncilă a avizat negativ inițiativa legislativă a parlamentarilor USR Allen Coliban, Mihai Goțiu și Cornel Zainea de interzicere a vânătorii ciocârliilor”, se arată într-un punct de vedere publicat pe site-ul instituției, citat de Agerpres

„Inițiativa USR prevede includerea ciocârliei de câmp (Alauda arvensis) pe lista speciilor protejate și a fost depusă în Parlament în luna iunie, după ce Guvernul a aprobat vânarea a aproape 440.000 de exemplare din această specie”, se arată într-un comunicat transmis vineri de USR Cluj.

Senatorul USR Mihai Goțiu susține că Guvernul a invocat motive „mincinoase” și „cinice” pentru respingerea inițiativei legislative promovate de parlamentarii USR.

„Unele dintre motivele invocate în avizul negativ al Guvernului sunt mincinoase, altele absolut cinice. Sunt pomenite contractele încheiate cu administratorii fondurilor cinegetice, prin care s-au stabilit cotele de vânătoare, ba chiar se plâng că aceste cote nu sunt realizate integral, mai exact că sunt împușcate prea puține ciocârlii. Nu-mi imaginam că Guvernul Dăncilă a dus bugetul României într-o situație într-atât de dezastruoasă încât să stăm după niște euro încasați de pe urma masacrării ciocârliilor”, a declarat, potrivit comunicatului, senatorul USR Mihai Goțiu.

Parlamentarii USR Mihai Goțiu, Allen Coliban și Cornel Zainea au depus în luna iunie două inițiative legislative pentru protejarea ciorcârliilor, respectiv a caprelor negre din România, ca reacție la adoptarea cotelor de vânătoare pentru 2019/2020, prin ordin al Ministerului Apelor și Pădurilor, în care se prevede uciderea a peste 400.000 de ciocârlii și a 600 de capre negre, informează pagina web a USR Cluj.

„În motivarea legii, parlamentarii USR au arătat că nu există studii și metodologii validate științific care să ofere o evaluare reală a numărului ciocârliilor din România, că vânătoarea acestei specii mai este permisă doar în Franța, Italia, Malta, Grecia, Cipru și nordul Spaniei și că este află pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). În România, ciocârlia de câmp este vânată, în special, de către italieni, limba de ciocârlie fiind considerată o delicatesă în gastronomia din Peninsulă”, se mai arată în comunicatul transmis vineri de USR Cluj și citat de Agerpres.

O petiție civică pentru salvarea ciocârliilor a strâns circa 11.000 de semnături în mediul online.