ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am ajuns în Club Control pe la 21.30 conștiincios. Până într-o sută de tineri, media de vârstă 20-25 de ani. Tricouri cu Cedry2k, Porcu, Haarp, Brigada Sălăjan dar și cu Părintele Calciu Dumitreasa sau Valeriu Gafencu. Se discută pe grupulețe, tare, peste setul de warm-up pus de DJ Chronic.

Candelabre interbelice, decor industrial, negru de fum. Instinctiv caut instalația de incendiu, este nouă, mai multe aspersoare de tavan. Se împlinesc patru luni de la Colectiv.

Este 22.39 și sunt deja 4-500 persoane. Intru în vorbă cu Tudor și Alina, doi tineri căsătoriți.  Beat-ul dar mai ales versurile lui Stelian Crăciun alias Cedry2k i-au adus la concert. Este peste ce se gasește la nivel de lirică în muzica românească, Haarp a fost un eveniment mă asigură Tudor.

Concertul începe direct cu BUM, piesa de introducere de pe noul album. Mâinile se ridică. „Bum! Ne trebuie adevărați patrioți/ în loc de guvernanții ce sunt mafioți!” Pe scenă intră alături de Cedry2k, Jianu și Eufonic. Jianu este o surpriză plăcută, vine de la Craiova, compune și cântă hip-hop de la 14 ani.

A doua piesă este Rugăciune. Trecut 12 noaptea și tinerii din Club Control îl secondează pe Stelian: „Îndreaptă-ne Tată, că numai Tu poți/ Și tocmai pentru că poți, Iartă-ne pe toți!”

Tudor Sișu, Stres, Stripes, Dragonu vin pe scenă  Și Cedry2k și Dragonu poartă tricouri cu chipul poetului Radu Gyr stilizat în stencil . „Tricourile astea au fost făcute pentru a promova niște valori, aceștia sunt eroii noștri, ultimele modele pe care le-a avut România” explică poetul din Berceni între două piese.

Curg versurile de pe noul album „România furată” dar și compoziții mai vechi Haarp Cord. La „Ridică-te Gheorghe” Cedry2k se urcă pe boxa de control peste marea de mâini. „Nu pentru mânia scrâșnită-n măsele,/ ci ca să aduni chiuind pe tăpșane/ o claie de zări și-o căciula de stele,/ ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”

Între alte două piese Stelian Crăciun îi roagă pe cei prezenți să nu facă un titlu de glorie din consumul de droguri, este fatal pentru mulți adolescenți.

Concertul se termină rotund prin bisul piesei din introducere. Este ora 1 noaptea și pe cer este într-adevăr o căciulă de stele...