ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 1 august 2018, omenirea își va fi consumat toate resursele pe care planeta le poate reînnoi într-un an și va fi poluat mai mult decât aceasta poate absorbi. Prin urmare, până la 31 decembrie, vom trăi „pe datorie'' din resursele generațiilor viitoare, potrivit calculelor ONG-ului Global Footprint Network.

Pentru a calcula această „zi a depășirii” ("Overshoot Day"), organizația ia în considerare amprenta de carbon și de resursele consumate pentru pescuit, creșterea animalelor, culturi, construcții și utilizarea apei.

Acest moment apare din ce în ce mai devreme în fiecare an, observă agenția belgiană de presă Belga. Anul trecut această dată a fost stabilită pe 2 august, iar în 2016 pe 8 august inițial, fiind apoi recalculată la 3 august. În 1970, "ziua depășirii" a fost fixată pe 23 decembrie.

În ciuda retragerii SUA din lupta împotriva schimbărilor climatice, numeroase orașe, state și afaceri americane își dublează angajamentele. Mai mult de atât, China (țara cu cea mai extinsă amprentă ecologică totală), și-a luat angajamentul de a integra o abordare ecologică în planul de dezvoltare pentru următorii cinci ani și a adoptat inițiative pentru reducerea emisiilor de carbon. Scoția, Costa Rica și Nicaragua sunt alte exemple de țări care adoptă sisteme energetice ce reduc emisiile de carbon.

În anul 1961, anul în care a fost fondată organizația WWF, oamenii utilizau doar două treimi din resursele naturale, iar majoritatea țărilor încă aveau rezerve ecologice. Amprenta noastră ecologică era mai mică și putea fi suportată. În ziua de azi, ne aflăm într-o situație total opusă.