ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru prima dată în istorie, o companie privată a primit aprobarea să aselenizeze pe Lună și să preia mostre, în vederea cercetării și exploatării resurselor naturale de pe satelitul nostru natural. Compania americană Moon Express a primit de curând aprobare de la guvernul Statelor Unite să întreprindă zboruri private, iar prima misiune este programată pentru anul viitor.

Chiar dacă pare, la prima vedere, un pas mărunt, o reușită a unei firme prea puțin cunoscute, această aprobare este un salt uriaș pentru întreaga explorare spațială. Până acum, misiunile pe Lună erau exclusiv proiecte guvernamentale. Companiile private putea face zboruri numai pe orbita Pământului, deci nu aveau voie să se aventureze prea departe în spațiul cosmic. De acum însă, drumul este deschis pentru ele, dacă vor dori să exploreze pe cont propriu satelitul natural al Terrei.
 
Mari provocări pentru Moon Express

Prima misiune pe Lună a companiei Moon Express va presupune aselenizarea unui rover, MX-1, care va fi lansat la bordul unei rachete Lab Electron. Primul zbor, programat pentru anul viitor, va fi doar un test pentru rover, pentru ca experții să vadă cum se comportă acesta pe suprafața Lunii. Următoarele misiuni vor aduce un rover care va prelua mostre de sol și le va trimite înapoi pe Pământ. În acest fel, speră reprezentanții Moon Express, se va scrie un nou capitol în istoria misiunilor spațiale: începe exploatarea resurselor de pe alte planete sau sateliți naturali.
 
Co-fondatorul companiei, Naveen Jain, crede că peste 15 ani resursele naturale de pe Lună vor constitui o parte importantă din economia Terrei. De asemenea, el are în vedere transformarea Lunii într-o a doua casă pentru oameni, care ar putea stabili aici o colonie.
 
Cu această primă misiune, Moon Express are toate șansele să câștige și concursul Google Lunar X-Prize, în valoare de 30 de milioane de dolari. Competiția se adresează companiilor private care vor reuși să trimită un rover pe Lună până la finalul anului 2017. În prezent, 16 echipe s-au înscris la marea provocare. Premiul I, pentru primul rover care parcurge 500 de metri pe Lună și trimite imagini clare pe Terra, este în valoare de 20 de milioane de dolari. Restul de 10 milioane de dolari se va împărți între câștigătorii premiilor II și III.
 
Desigur, de la proiect până la reușită este cale lungă, timp foarte puțin și multe întrebări la care cercetătorii Moon Express vor trebui să răspundă. Dincolo de toate pregătirile necesare, întotdeauna există și un element de imprevizibil, o problemă care poate să apară în ultima clipă, dintr-o eroare aparent minoră, neobservată la timp.
 
Scurt istoric al misiunilor pe Lună

Prima navetă spațială care a aselenizat cu succes pe suprafața Lunii aparține misiunii Luna 9, lansată de URSS. Nava a coborât controlat pe sol pe 31 ianuarie 1966 și câteva zile mai târziu a transmis imagini și informații. Au urmat numeroase alte misiuni, o competiție strânsă între URSS și Statele Unite pentru cucerirea spațiului și a satelitului natural al Pământului.
 
Dacă rușii au fost primii care au trimis cu succes un modul pe Lună, următoarele reușite deosebite le revin americanilor. Pe 21 decembrie 1968, Apollo 8 devine prima misiune cu oameni la bord care intră pe orbita Lunii. 
 
Un an mai târziu, astronauții misiunii Apollo 11 sunt primii oameni care aselenizează, pe 16 iulie 1969, iar Neil Armstrong devine primul om care pășește pe un alt corp ceresc. De atunci ne-au rămas fotografii impresionante cu astronauții pe suprafața Lunii, o teorie a conspirației care pare imposibil de demontat și câteva semne lăsate acolo departe, printre stele: un drapel american și urma unui pas făcut de Buzz Aldrin în solul prăfuit al Lunii.
 
Au urmat alte opt misiuni NASA cu oameni la bord, care s-au întors cu succes pe Pământ. Ultima misiune cu oameni la bord a fost Apollo 17, care a aselenizat pe 7 decembrie 1972. De atunci, cercetările s-au rezumat la trimiterea de navete fără echipaj, care au observat satelitul de pe orbită sau au aselenizat. Nici un om n-a mai pus însă piciorul pe Lună. În ultimii ani, Agenția Spațială Europeană, Japonia, India și China s-au alăturat Rusiei și Statelor Unite cu misiuni de explorare a Lunii.