ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Husa care încarcă telefonul mobil cu energie regenerabilă, fără să mai fie nevoie de curent electric de la o priză, va fi disponibilă pe piață, cel mai probabil, din toamna acestui an.

ArKase, invenția inginerului Răzvan Mărcuș din județul Hunedoara, a fost medaliată cu aur la ediția din acest an a Salonului internațional de inventică EuroInvent Iași (20-21 mai).

„Foarte multă lume m-a întrebat, în cadrul salonului de inventică de la Iași, de unde se poate cumpăra această husă și la ce preț. Cred că o să apară în toamnă. Sunt în discuții cu un grup de potențiali investitori. Prețul acestei huse va fi undeva la 150 de euro, similar cu cel al bateriilor simple, reîncărcabile, bune din punct de vedere calitativ”, a spus Răzvan Mărcuș, potrivit Agerpres.

 Acesta a explicat că husa captează și transformă în energie electrică semnalele GPS, wi-fi, undele radio, zgomotul, mișcarea, energia fotovoltaică și chiar temperatura palmei utilizatorului. Energia pe care o produce este suficientă pentru funcționarea unui telefon mobil, a unei tablete sau a altor gadget-uri moderne. În prezent, inventatorul husei studiază posibilitatea prin care grosimea acesteia poate fi redusă de la 8 mm, la circa 3 mm, ceea ce i-ar aduce un plus de confort în utilizare.

Un alt inventator hunedorean premiat cu medalie de aur la Salonul EuroInvent Iași și cu Premiul special Justin Capră este inginerul Corneliu Birtok Băneasă. Acesta este cunoscut pentru invențiile sale ce permit reducerea consumului de carburanți la autovehicule.

Inventatorul din Deva a prezentat juriului internațional un echipament denumit deflector termic, care, montat în compartimentul motor, permite reducerea consumului de carburant cu 7% în timpul verii și scade, proporțional, emisiile poluante.

Inventatorul Răzvan Mărcuș urmează, în prezent, un program de master în ingineria sistemelor mecatronice la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar Corneliu Birtok Băneasă e doctorand al Universității Politehnica din Timișoara.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews