Vapatul poate fi dăunător pentru plămâni? Ce trebuie să știm

În ultima vreme utilizarea țigarilor electronice a crescut vertiginos, în special în rândul tinerilor și adolescenților. Conform unui studiu realizat recent, în jur de 37% dintre tinerii din licee au încercat sau vapează constant, spre deosebire de 28% anul trecut. Aproximativ 2.1 milioane de elevi de școala generală și de liceu au răspuns afirmativ atunci când au fost întrebați daca încercat țigările electronice în 2017, iar numărul a crescut la 3.6 milioane în 2018. Aceste cifre dovedesc faptul că restricția de vârstă nu este eficientă în cazul adolescenților care utilizează țigările electronice. În plus, aproximativ 7 milioane de adulți utilizează țigările electronice.
Tigara electronica este un dispozitiv care funcționează cu baterii, acestea încălzesc lichidul care se transformă în vapori. Acestea pot fi utilizate pentru a încălzi diverse tipuri de substanțe și de arome: nicotină, marihuana, sau alte subsanțe care pot fi periculoase pentru organism sau creează dependență.
Studii recente au descoperit legături între vapat și anumite boli ale plămânilor
Aproape 200 de utilizatori de țigări electronice au dezvoltat boli pulmonare în mai multe state din SUA – numărul este în continuă creștere, iar majoritatea victimelor sunt din rândul tinerilor și adolescenților.
Deși încă nu s-a găsit cauza dezvoltării acestor boli, cercetătorii și medicii sunt de părere că afecțiunile sunt dezvoltate de anumite substanțe prin contaminare, nu neapărat de cauze infecțioase, și sunt cauzate de anumite iritații sau reacții alergice la substanțele utilizate în lichidul din țigările electronice. În majoritatea cazurilor simptomele au început să se vadă gradual, prin respirație greoaie și dureri în piept, iar apoi prin probleme grave și necesitatea spitalizării.
Aceste afecțiuni nu sunt legate de un anumit brand sau de o anumită aromă de tigara electronica, iar instituțiile din Statele Unite continuă studiile pentru a descoperi exact cauzele.
Totodată, există încă multe necunoscute în ceea ce privește pericolele la care pot fi supuși cei care utilizează aceste dispozitive, cum ar fi faptul că nu se știe dacă cei care au probleme anterioare cu plămânii sunt predispuși la afecțiunile dezvoltate din cauza țigărilor electronice.
Alte riscuri la care sunt expuși cei care aleg țigările electronice
Dincolo de afecțiunile grave ale plămânilor, pot fi enumerate și alte afecțiuni provocate de țigările electronice, cum ar fi:
-Nicotina creează dependență și poate afecta dezvoltarea creierului în cazul adolescenților (în plus, testele au arătat că și produsele "nicotine-free” conțin o doză mică din această substanță);
-Unele substanțe care se găsesc în lichidul pentru vapat pot cauza cancer;
-Tinerii care vapează sunt predispuși să se apuce de fumat;
-Au fost cazuri de explozii sau arsuri provocate de țigările electronice în timpul încărcării, din cauza bateriilor de calitate slabă;
-Consumul accidental de nicotină destinată utilizării în țigările electronice a cauzat numeroase cazuri de intoxicare în rândul copiilor și adulților (în stare lichidă, nicotina poate fi extrem de periculoasă);
-Vapatul în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului.
Și totuși... ce beneficii poate avea tigara electronica?
Dincolo de presupusele afecțiuni și alte aspecte dăunătoare ale țigărilor electronice, se pare că țigara electronica pot fi extrem de utilă în cazul celor care încearcă să renunțe la fumat. Cu toate acestea, metricele nu sunt încă extrem de clare, iar eficiența în procesul de renunțare la fumat nu pare să fie măsurat cu precizie. În același timp, se pare că mulți fumători care încearcă să renunțe la fumat utilizand tigarile electronice sfârșesc prin a vapa și fuma țigări normale în același timp.
Cu toate acestea, cercetătorii admit rolul important pe care țigările îl pot avea pentru cei care doresc să se lase de fumat și nu încurajează utilizarea dispozitivelor de către femei însărcinate și minori (tineri sau adolescenți).
Raportul dintre beneficiile și riscutile utilizărilor țigărilor electronice este greu de estimat întrucât încă nu se cunosc toate substanțele utilizate în țigările electronice și nici efectele pe care acestea le pot avea pe termen lung, fiind inovații de dată relativ recentă.
Așadar, țigările electronice pot fi de ajutor și pot fi o alegere mult mai bună decât țigările clasice, însă efectele acestora nu sunt cunoscute în totalitate, așa că specialiștii recomandă precauția în ceea ce le privește. Cu toate acestea, dacă doriți să deveniți vaperi, evitați procurarea dispozitivelor de vapat din locuri neautorizate sau de la vânzători ambulanți – se recomandă achiziționarea acestora doar din rocuri specializate în comercializarea și vânzarea dispozitivelor.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Sondaj AtlasIntel: George Simion, lider detașat în diaspora. Peste 60% pentru liderul AUR în turul al doilea

11 lucruri pe care le poți face în următoarele 11 zile pentru a închide alegerile din primul tur

George Simion: ”Pe 4 mai votăm turul 2 înapoi! Ori Planul A, ori Planul B, tot îl vom pune pe Călin Georgescu în fruntea Țării”

AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale și a alinia legislația românească la standardele europene

George Simion: ”Uniți suntem MEGA. Uniți suntem puternici! Avem datoria să reconstruim și să facem din nou măreț continentul nostru!”

George Simion: Este timpul să ne respectăm pentru a construi România de mâine. Participarea la dezbaterea de la Universitatea Babeș-Bolyai - VIDEO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)