ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultima vreme utilizarea țigarilor electronice a crescut vertiginos, în special în rândul tinerilor și adolescenților. Conform unui studiu realizat recent, în jur de 37% dintre tinerii din licee au încercat sau vapează constant, spre deosebire de 28% anul trecut. Aproximativ 2.1 milioane de elevi de școala generală și de liceu au răspuns afirmativ atunci când au fost întrebați daca încercat țigările electronice în 2017, iar numărul a crescut la 3.6 milioane în 2018. Aceste cifre dovedesc faptul că restricția de vârstă nu este eficientă în cazul adolescenților care utilizează țigările electronice. În plus, aproximativ 7 milioane de adulți utilizează țigările electronice.
Tigara electronica este un dispozitiv care funcționează cu baterii, acestea încălzesc lichidul care se transformă în vapori. Acestea pot fi utilizate pentru a încălzi diverse tipuri de substanțe și de arome: nicotină, marihuana, sau alte subsanțe care pot fi periculoase pentru organism sau creează dependență.

Studii recente au descoperit legături între vapat și anumite boli ale plămânilor

Aproape 200 de utilizatori de țigări electronice au dezvoltat boli pulmonare în mai multe state din SUA – numărul este în continuă creștere, iar majoritatea victimelor sunt din rândul tinerilor și adolescenților.
Deși încă nu s-a găsit cauza dezvoltării acestor boli, cercetătorii și medicii sunt de părere că afecțiunile sunt dezvoltate de anumite substanțe prin contaminare, nu neapărat de cauze infecțioase, și sunt cauzate de anumite iritații sau reacții alergice la substanțele utilizate în lichidul din țigările electronice. În majoritatea cazurilor simptomele au început să se vadă gradual, prin respirație greoaie și dureri în piept, iar apoi prin probleme grave și necesitatea spitalizării.

Aceste afecțiuni nu sunt legate de un anumit brand sau de o anumită aromă de tigara electronica, iar instituțiile din Statele Unite continuă studiile pentru a descoperi exact cauzele.
Totodată, există încă multe necunoscute în ceea ce privește pericolele la care pot fi supuși cei care utilizează aceste dispozitive, cum ar fi faptul că nu se știe dacă cei care au probleme anterioare cu plămânii sunt predispuși la afecțiunile dezvoltate din cauza țigărilor electronice.

Alte riscuri la care sunt expuși cei care aleg țigările electronice

Dincolo de afecțiunile grave ale plămânilor, pot fi enumerate și alte afecțiuni provocate de țigările electronice, cum ar fi:
-Nicotina creează dependență și poate afecta dezvoltarea creierului în cazul adolescenților (în plus, testele au arătat că și produsele "nicotine-free” conțin o doză mică din această substanță);
-Unele substanțe care se găsesc în lichidul pentru vapat pot cauza cancer;
-Tinerii care vapează sunt predispuși să se apuce de fumat;
-Au fost cazuri de explozii sau arsuri provocate de țigările electronice în timpul încărcării, din cauza bateriilor de calitate slabă;
-Consumul accidental de nicotină destinată utilizării în țigările electronice a cauzat numeroase cazuri de intoxicare în rândul copiilor și adulților (în stare lichidă, nicotina poate fi extrem de periculoasă);
-Vapatul în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului.

Și totuși... ce beneficii poate avea tigara electronica?

Dincolo de presupusele afecțiuni și alte aspecte dăunătoare ale țigărilor electronice, se pare că țigara electronica pot fi extrem de utilă în cazul celor care încearcă să renunțe la fumat. Cu toate acestea, metricele nu sunt încă extrem de clare, iar eficiența în procesul de renunțare la fumat nu pare să fie măsurat cu precizie. În același timp, se pare că mulți fumători care încearcă să renunțe la fumat utilizand tigarile electronice sfârșesc prin a vapa și fuma țigări normale în același timp.

Cu toate acestea, cercetătorii admit rolul important pe care țigările îl pot avea pentru cei care doresc să se lase de fumat și nu încurajează utilizarea dispozitivelor de către femei însărcinate și minori (tineri sau adolescenți).
Raportul dintre beneficiile și riscutile utilizărilor țigărilor electronice este greu de estimat întrucât încă nu se cunosc toate substanțele utilizate în țigările electronice și nici efectele pe care acestea le pot avea pe termen lung, fiind inovații de dată relativ recentă.

Așadar, țigările electronice pot fi de ajutor și pot fi o alegere mult mai bună decât țigările clasice, însă efectele acestora nu sunt cunoscute în totalitate, așa că specialiștii recomandă precauția în ceea ce le privește. Cu toate acestea, dacă doriți să deveniți vaperi, evitați procurarea dispozitivelor de vapat din locuri neautorizate sau de la vânzători ambulanți – se recomandă achiziționarea acestora doar din rocuri specializate în comercializarea și vânzarea dispozitivelor.