ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După cinci ani de discuții și negocieri, iată că astăzi Parlamentul European urmează să voteze o lege care ar trebui să protejeze neutralitatea internetului, principiul care spune ca toate tipurile de trafic web trebuie tratate in mod egal.

Aceată propunere legislativă interzice furnizorilor de internet sa privilegieze anumite tipuri de trafic si vrea sa preintampine crearea unui "internet cu doua viteze". Chiar dacă intențiile par a fi bune, există o mulțime de portițe care trebuie modificate pentru ca legea să fie cu adevărat utilă, anunță Deutsche Welle.

Cei care nu își doresc o astfel de neutralitate sunt în general companiile mari care oferă servicii web, care susțin că sunt nevoiți să investească masiv în  hardware, deoarece traficul pe internet a crescut enorm și tot mai multe dispozitive sunt online și tot mai multe site-uri de video streaming sunt accesate. Aceste companii susțin că ar fi normal ca cei care plătesc mai mult să aibă prioritate, iar consecința ar fi că pe site-uri foarte mari viteza va fi superioară, în timp ce pe paginile care nu sunt dispuse să plătească privilegiile, viteza va scădea.

De exemplu, în legea neutralității se specifică că un site al unui mare magazin online nu ar trebui să se încarce mai repede decât blogul unui prieten.

O altă clauză controversată se referă la așa-numitele "servicii specializate" ale unor parteneri comerciali care sunt favorizați și primesc tratament preferențial. Practic, anumite companii vor plăti și în schimb vor beneficia de servicii cu conexiuni mai rapide, însă acest lucru ar dezavantaja clar companiile mici care nu au bani să plătească taxa ce le-ar permite să intre pe acest așa-numit "fast lane" - un "coridor" cu viteze superioare.

Spre exemplu, în SUA, companiilor li se permite un "management rezonabil al rețelelor", ceea ce înseamnă un spațiu mai mic de manevră. În acest caz parlamentarii europeni trebuie să vină cu amendamente pentru ca "portițele" controversate să dispară și legea neutralității să fie clară.

În caz contrar, impactul cel mai mare va fi asupra micilor întreprinderi ale căror idei ar putea să ajungă la mult mai puțini europeni dacă numai marile companii, cele cu finanțe generoase, ar ajunge să beneficieze de serviciile privilegiate și de viteza cea mai mare din internetul "cu două viteze".