ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este cunoscut faptul că lumina naturală este mai benefică pentru organismul uman decât cea artificială. Întreg spectrul luminos dat de Soare nu poate fi imitat încă de niciun fel de model de bec, oricâtă tehnologie ar încorpora. 

Mai mult, lumina naturală are efecte benefice asupra întregii tale bunăstări fizico-emoționale deoarece acționează direct asupra corpului tău ridicând nivelul serotoninei, unul dintre ”hormonii fericirii”. În plus, nu costă nimic, fiind unul dintre puținele lucruri gratuite de care pot beneficia toți oamenii în mod egal. 

Din păcate, există șanse ca apartamentul sau casa ta să nu fi fost proiectate cu gândul la avantajele pe care le poate aduce lumina naturală. 

Iată câteva modalități inteligente prin care vei putea crește în mod semnificativ cantitatea de lumină naturală din interiorul locuinței tale


  • Folosește o vopsea sau un var lavabil cu efect glossy

Este o bună idee să folosești, în funcție de gusturi și de ambianța pe care vrei să o creezi în căminul tău, var lavabil sau vopsea strălucitoare. Cu cât acest efect este mai pronunțat, cu atât mai mare va fi și cantitatea de lumină reflectată de pereții din casă. Acest lucru este posibil datorită pigmenților care oferă același efect ca cel al unei oglinzi. 

Totuși, ar trebui să ții seama de faptul că dacă folosești o vopsea mult prea strălucitoare, aceasta va reflecta tot așa de mult și lumina artificială din casă. Prin urmare, alege cu atenție nuanța potrivită, în funcție de cât de întunecoasă e camera pe care o redecorezi. Pentru un design mai modern, poți alege să montezi câteva aplice pentru tavan de la Sensodays, care vor completa în mod armonios culorile alese ca fundal. 


  • Folosește culori deschise la varuitul pereților interiori 

Culoarea pereților interiori ai unei locuințe este principalul mod de reflectare a luminii naturale înapoi către spațiul locuibil. Valorile indicelui de reflectivitatepot varia de la 100%, în cazul culorii albe, și până la 0%, în cazul negrului. Orice alta nuanță între aceste două extreme absorb mai mult sau mai puțin fluxul luminos. 

Prin urmare, văruitul pereților interiori din casă cu nuanțe deschise, cât mai aproape de alb, este o strategie simplă și eficientă pentru păstrarea luminozității naturale.


  • Folosește vopsea albă pentru interiorul streașinei casei

Dacă locuiești la casă, este o idee bună să vopsești interiorul streașinei acoperișului cu o vopsea albă deoarece această culoare va reflecta o mai mare cantitate de lumină naturală direct prin ferestre, în interior. 

Chiar dacă restul casei este vopsit în culori diferite și vei considera că albul nu se potrivește, poți face cu încredere acest lucru deoarece partea inferioară a streașinei acoperișului nu este vizibilă decât din interior. 

Chiar și la bloc, dacă montezi streașină la ferestre, este indicat să alegi culoarea albă din același motiv de reflectare a luminii naturale. Culorile întunecate absorb lumina, iar dacă blocul este orientat în afara razelor solare sau este umbrit de vegetație, vei primi mult mai puțină lumină din exterior. 


  • Alege să montezi pereți din sticlă sau ferestre de acoperiș 

Unii pereți interiori din casă care nu fac parte din structura de rezistență pot fi înlocuiți cu ziduri din cărămizi de sticlă. Lumina va trece mult mai ușor către zonele care, altfel, ar fi fost foarte întunecoase. 

O altă idee, dacă locuiești la casă, este să aplici ferestre de acoperiș, care vor permite intrarea unei cantități de lumină naturală mult mai mari deoarece, prin orientarea către cer, nu sunt obturate de alte clădiri sau arbori. 

Așadar cu puțin efort și câteva alegeri inteligente poți mări cantitatea de lumină naturală din locuința ta fără să cheltui sume mari de bani sau să modifici structural amplasamentul acesteia.