ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Roșiei Montane, eveniment în cadrul căruia se sărbătoresc 1888 de ani de atestare documentară a localității din Apuseni, este marcată, miercuri, la Muzeul Național al Țăranului Român și Clubul Țăranului, informează Agerpres.

„Evenimentul este menit să promoveze valorile culturale și de patrimoniu ale așezării din Țara Moților, să îi determine pe susținători să continue demersurile pentru protejarea ei și să contribuie la dezvoltarea pe termen mediu și lung prin promovarea turismului local", se precizează într-un comunicat transmis de Prietenii Roșiei Montane.

Vizitatorii vor avea posibilitatea să participe la proiecții de filme, concerte și dezbateri, dar și să deguste meniurile tradiționale din zona Roșia Montană.

Proiecțiile de filme vor debuta la Cinema Muzeul Țăranului de la ora 17,30 cu pelicula "Oamenii Patrimoniului", în regia lui Ira Merzlichin, după care vor rula, de la ora 18,15, "Fânețe Montane" (regia Agota Juhasz), "Virgo" - de la ora 19,30 și "Acasă" - de la ora 20,30.

La Sala Acvariu va fi vernisată, la ora 19,00, expoziția fotografică "Roșia Montană - o familie, un secol, o poveste". Expoziția va putea fi vizitată până pe 24 februarie.

Clubul Țăranului va găzdui, începând cu ora 20,30, concertul Retro Future, iar de la ora 21,30 concertul Mircea Florian și Școala de Tulnice.

În cadrul acțiunii „Gustă, Roșia Montană", eveniment caritabil menit să susțină educația copiilor din localitate și să ajute școala „Simion Balint", participanții au posibilitatea să comande un meniu tradițional din Roșia Montană, care conține "vărzar și pălină, cartofi rântăliți cu cârnați de Roșia și clătite cu gem". Meniul poate fi luat și la pachet, iar donația recomandată este de 35 de lei, precizează organizatorii.