ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a lansat, luni, în consultare publică proiectul de Lege privind realizarea Cadrului național de referință pentru realizarea interoperabilității în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (CNRTIC), potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Proiectul de lege are în vedere asigurarea viziunii exprimate în Programul de guvernare 2017-2020 (capitolul „Politici în domeniul comunicațiilor - Convergență digitală”), referitoare la simplificarea procedurilor și debirocratizare prin e-guvernare, precum și punerea în practică a recomandărilor Cadrului European de Interoperabilitate (EIF).

„Scopul legii este de instituire a unui cadru general pentru administrarea interoperabilității sistemelor informatice ale instituțiilor publice care trebuie să furnizeze servicii către cetățeni. În esență, este vorba despre măsurile legislative și administrative care să ducă la interconectarea bazelor de date. Legea își propune să stabilească premisele pentru organizarea unitară a arhitecturilor tehnologiei informației și a comunicațiilor (TIC) ale instituțiilor publice, astfel încât acestea să poată conlucra, inclusiv transfrontalier. Elementul principal al proiectului este stabilirea unui cadru al registrelor de bază. Au fost definite cinci registre de bază: registrul persoanelor, adreselor, terenurilor, firmelor și cel auto”, transmite comunicatul MCSI.

Proiectul legislativ prevede înființarea Registrului Național al Registrelor (RNR), care funcționează ca un index al datelor stocate de către instituțiile publice și care va fi alcătuit și administrat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR).