Mii de persoane au participat, în acest sfârșit de săptămână, la „Târgul de fete" de pe Muntele Găina, manifestare organizată anual de sute de ani, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, pe un platou situat la aproape 1.500 de metri altitudine, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, duminică dimineața, la ora 10,00, a avut loc un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Vârful Muntelui Găina, oficiat de către șase preoți. 

Totodată, cu acest prilej, a avut loc și ultima etapă a Festivalului-concurs de tradiții și obiceiuri "Cultură pentru Cultură", când, pentru modul în care păstrează și promovează vechiul obicei al cusăturilor tradiționale, Aurelia Matei, din Gârda de Sus, a fost declarată meșterul tradițional al județului Alba în 2019. Aurelia Matei este cea care a reconstituit cămașa (ia) cu ciupag, dispărută timp de un secol din portul femeilor din Țara Moților.

Deasemenea, a avut loc un spectacol de folclor, ce a cuprins și un recital special susținut de către Tudor și Nicolae Furdui Iancu, alături de Grupul instrumental "Crai Nou" din Alba Iulia.

Potrivit sursei citate, cea mai veche și mai cunoscută sărbătoare populară din România, organizată anual în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie), "Târgul de Fete" de pe Muntele Găina este un brand al județului Alba. De câțiva ani este organizat de CJ Alba, prin Centrul de Cultură "Augustin Bena", Primăria și Consiliul Local Avram Iancu.

Pe vremuri, la „Târgul de Fete" se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse. Era însă și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții.