Aurora boreală este un fenomen spectaculos, care poate fi observat în regiunile nordice ale planetei. Luminile colorate de pe cerul nopții pot fi admirate din Canada, Alaska, Finlanda, Suedia și Norvegia. Ele sunt mai vizibile în lunile de toamnă sau iarnă, când atmosfera este mai curată. Straniile lumini ale nordului sunt prezente tot timpul anului, însă devin mai intense la câteva zile după exploziile solare.

Activitatea Soarelui nostru este cea care produce acest fenomen. Particulele radioactive aruncate în spațiu în urma erupțiilor solare călătoresc spre planeta noastră. Cele mai multe sunt respinse, datorită câmpului magnetic terestru, care ne protejează de radiațiile mortale. Însă atunci când erupțiile solare sunt puternice, unele particule răzbat prin scutul magnetic și intră în contact cu atomii și moleculele din atmosfera terestră. Rezultatul interacțiunii este un spectacol de culori în înaltul cerului.

Culorile pe care le vedem nu sunt însă întâmplătoare. De exemplu, dacă particulele radioactive intră în contact cu oxigenul din atmosferă, vedem culorile galben și verde. Interacțiunea cu nitrogenul rezultă în culorile roșu, violet și albastru, explică site-ul Space.com.

Și altitudinea influențează formarea unor anumite culori. Astfel, luminile verzi apar de obicei la o altitudine de 241 km, cele roșii mai sus, iar luminile albastre și violet la doar 96-100 km altitudine.

Aurora boreală are și o „soră” mai puțin cunoscută. Aurora australă este fenomenul similar, care are loc în apropiere de Polul Sud. Regiunea este însă mai puțin populată și de aceea aceste lumini nu constituie o atracție specială.

De ce întâlnim fenomenul doar în apropiere de Polul Nord și Polul Sud? În aceste regiuni câmpul magnetic al Terrei atrage mai intens particulele venite de la Soare. Trebuie precizat însă că acestea nu sunt atrase de polii geografici ai planetei (Polul Nord și Polul Sud), ci de polii magnetici, care diferă puțin ca amplasare și nu au o localizare fixă.

Prin urmare, activitatea solară ne oferă acest fascinant spectacol vizual. Cu cât Soarele este mai activ, cu atât este mai impresionantă aurora boreală. Soarele are însă un ciclu de activitate, care durează 11 ani. Ultimul maxim de activitate solară a fost atins în anul 2013, când au fost văzute și cele mai frumoase lumini ale nordului.

O auroră boreală foarte intensă nu este însă doar un motiv de bucurie. Ne oferă amintiri de neuitat și fotografii reușite, dar particulele radioactive care îi dau naștere pot afecta sistemul de comunicații prin satelit. În cazul unor explozii solare mai puternice, particulele intrate în atmosferă pot chiar să distrugă rețeaua de electricitate, lăsând orașe întregi în întuneric.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews