Mărțișorul, care apare în tradițiile românilor, dar și în cele ale vecinilor bulgari, este considerat vestitorul primăverii. Dar cunoașteți legenda acestui simbol?

Se spune că odată, Soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu, care-l pândea de mult, l-a răpit și l-a închis în temnița castelului său, provocând multă tristețe în lume. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau, dar nimeni nu îndrăznea să îl înfrunte pe zmeu.

Dar într-i zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze Soarele. Drumul lui a durat toată iarna, dar a găsit castelul zmeului și au început lupta. S-au înfruntat zile întregi, până când zmeul fu doborât. Slăbit de puteri și rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer, înveselind și bucurând întreaga lume. A reînviat natura, păsările au început din nou a cânta, dar viteazul era rănit și sângele lui cald s-a scurs în zăpada, topind-o și, unde cădea, răsăreau flori albe.

De atunci, tinerii împletesc doi ciucurași, unul alb și unul roșu, pe care îl oferă fetelor sau celor apropiați. Roșu reprezintă  dragostea și amintește de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

De 1 Martie, românii au obiceiul ca părinții să lege copiilor la mână sau la gât câte o monedă, pentru ca aceștia să aibă noroc tot anul și să fie sănătoși. Punerea mărțișorului se face de obicei înainte de răsăritul soarelui. El este dăruit, în zilele noastre, în principal copiilor, fetelor și femeilor, pentru a le proteja gingășia și sensibilitatea.

Fetele se spală tot anul cu apa din zăpada rămasă până la 1 martie, pentru a fi frumoase și drăgăstoase.

După 12 zile de purtat mărțișorul, acesta se scoate și se leagă de un pom roditor, pentru a face multe fructe în anul respectiv. Se mai spune că dacă e vreme frumoasă, atunci vom avea o primăvară însorită.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews