În 1991, România pășise deja, de aproape doi ani, într-o lume nouă. Perioada post-comunistă, mai cu seamă primii ani de după căderea regimului Ceaușescu, a însemnat pentru mulți o adevărată era a libertății totale.

Românul intrase în frenezia cumpărăturilor, a înființării partidelor politice, a demonstrațiilor și a marșurilor de tot felul, etc. Așa cum era de așteptat, această instabilitate a dus la tulburări sociale, care au culminat cu sângeroasele mineriade.

Acum 25 ani, românii aveau doar două posturi de televiziune, Programul 1 și Programul 2 ale TVR și în consecință, petreceau mult mai puțin timp în fața televizorului. Programul 1 începea la ora 10:00 dimineața, iar TVR 2 de azi începea emisia la ora 16:05!

Românii se puteau uita, printre altele, la "Telecinemateca", la Teatru TV, la desenele animate "Pif și Hercule", dar și la longeviva "Emisiune în limba maghiară".

Cursul mediu al unui dolar american în 1991 era de 76,39 de lei, dar nici mărcile germane nu erau de lepădat. 

O frescă a realității românești din 1991 ne oferă, însă, și anunțurile la mica publicitate. Acum 25 de ani, pe 4 iunie, apărea primul număr al "Anunțului telefonic". Cu ajutorul și sprijinul redacției Anunțului Telefonic, vă punem la dispoziție primul număr al acestei publicații. Spicuim câteva anunțuri ale vremii, păstrând ortografia autorilor ( nu am postat numerele de telefon sau adresele):

"Domnișoară laborantă, 21 de ani, brunetă, situație materială bună, doresc să cunosc ofițer. Numai pentru căsătorie".

"Muncitor provincie lângă București, 30km, 43 de ani, doresc căsătorie muncitoare, 35-40 de ani, oraș și provincie. Petrică"

"Ofer recompensă lei/valută pentru apartament 4-5 camerei, confort I, chirie stat, central, zonă verde, variante".

"Îngrijim familie bătrâni, intelectuali simpatici din București sau zona Cîmpina care locuiesc la curte"

"Înregistrez la cerere pe benzi și casete ultimele noutăți muzică disco"

"Studentă franceză, engleză, 19/176/53, prezentabilă, solicit post manechin, foto-model, la casa de modă".

"Dorim să ne căsătorim dar mama soacră nu mă vrea pentru ca sînt săracă. Cine mă ajută?" 

"Sorin, 23 ani, B/V/A, 1,84/72, caut o tipă de care să mă îndrăgostesc la prima vedere, gen New York"

"Închiriez Dacia 1300 numai pentru lume selectă". 

"Căutăm posesor cioară dresată pentru realizarea unui film, plată avantajoasă". 

"Înscriere Dacia fabricație 1986 contra apartament 2 camere, garsonieră"

"Cu 100 Lei pe adresa Florin OP. 74, CP 9, informații despre o bună afacere"

"Măruță Constantin, pensionar bogat din comuna Schela, etate 65 ani, dar nu mă dau pe cei de 55 ani, 1,72 înalt, 70 kg, prezentabil ager, fără vicii, nu fumez, nu beau, am vilă mare, grădină cu pomi și vite, caut femeie de 55-65 ani, pentru căsătorie, fără vicii, serioasă, sinceră, credincioasă, să nu fie grasă, maxim 70 kg, să fie suplă și frumoasă, să nu fie bețivă și murdară, mă cunun cu ea.

De preferință pensionară, sănătoasă și muncitoare la munca câmpului, fără obligații, urgent până în Crăciun. Amatoarele să se adreseze în scris, recomandat.

N-am telefon. Nu răspund la căsuța poștală post restant și telefon. Care nu-și dau adresa nu sînt cinstite".

"Pierdut glugă albă detașabilă, zona ASE-Romană sau maxi taxi 502. Recompensă 200 Lei"

"Angajez fată înghețată zona Obor"

"Caut cioban pentru fermă de capre. Cerințe: să știe să mulgă și să pască"

"Societate comercială declarăm pierdute actele firmei prin incendiere"

"Casa de schimb valutar angajează secretară cu picioare lungi"

"Căutăm distribuitori în cutii poștale"

"Vând Schnauzer uriaș, mănâncă orice, îi plac copiii"

"Repar acoperișuri la domiciliul clientului"

"Vând pat dublu pentru 3 persoane"
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews