ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Anul Centenarului, Televiziunea Trinitas, a Patriarhiei Române, oferă românilor 100 de lecții de istorie. Pe care, timp de două zile pe săptămână, sâmbăta și marțea, le va preda academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș- Bolyai din Cluj Napoca.

Începând din 3 martie, Trinitas TV a început difuzarea unei noi emisiuni, dedicate istoriei poporului român, personalităților române sau momentelor cruciale din trecutul neamului românesc. Noua rubrică poartă titlul „100 de adevăruri istorice” și va prezenta o varietate de subiecte explicate și interpretate de academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș- Bolyai din Cluj Napoca.

Astfel, prima ediție a emisiunii a fost difuzată pe 3 martie și s-a intitulat „De ce ne numim români”. Timp de cinci minute, așa cum este formatul noii producții difuzate de Trinitas TV, academicianul Ioan-Aurel Pop, a oferit răspunsuri la întrebări precum „Când au apărut pentru prima dată românii sub numele de vlahi” sau „Ce este romanitatea orientală” . 

Ceea ce mi se pare interesant este că și românii, ca și alte popoare, au păstrat un nume al lor intern,  numele de „rumân” sau „român”, care vine din latinescul „romanus” și au un nume extern, prin care au fost definiți de  străini, și care este acest nume de „valah”, cu toată gama lui de varietăți”, explică academicianul Ioan-Aurel Pop.

Astfel, în fiecare sâmbătă și marți, începând cu ora 20:55, și în reluare miercuri și duminică, de la ora 13:55,  Trinitas TV vă invită să aflați cele mai importante „100 de adevăruri istorice” rostite de cunoscutul academician Ioan-Aurel Pop.