În Anul Centenarului, Televiziunea Trinitas, a Patriarhiei Române, oferă românilor 100 de lecții de istorie. Pe care, timp de două zile pe săptămână, sâmbăta și marțea, le va preda academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș- Bolyai din Cluj Napoca.

Începând din 3 martie, Trinitas TV a început difuzarea unei noi emisiuni, dedicate istoriei poporului român, personalităților române sau momentelor cruciale din trecutul neamului românesc. Noua rubrică poartă titlul „100 de adevăruri istorice” și va prezenta o varietate de subiecte explicate și interpretate de academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș- Bolyai din Cluj Napoca.

Astfel, prima ediție a emisiunii a fost difuzată pe 3 martie și s-a intitulat „De ce ne numim români”. Timp de cinci minute, așa cum este formatul noii producții difuzate de Trinitas TV, academicianul Ioan-Aurel Pop, a oferit răspunsuri la întrebări precum „Când au apărut pentru prima dată românii sub numele de vlahi” sau „Ce este romanitatea orientală” . 

Ceea ce mi se pare interesant este că și românii, ca și alte popoare, au păstrat un nume al lor intern,  numele de „rumân” sau „român”, care vine din latinescul „romanus” și au un nume extern, prin care au fost definiți de  străini, și care este acest nume de „valah”, cu toată gama lui de varietăți”, explică academicianul Ioan-Aurel Pop.

Astfel, în fiecare sâmbătă și marți, începând cu ora 20:55, și în reluare miercuri și duminică, de la ora 13:55,  Trinitas TV vă invită să aflați cele mai importante „100 de adevăruri istorice” rostite de cunoscutul academician Ioan-Aurel Pop.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews