ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 29.10/ 20:35   Liga, formațiunea conservatoare aflată în coaliția de guvernare în Italia, a intervenit duminică pentru a bloca eforturile unei asociații musulmane de a transforma o fostă capelă de spital, care fusese folosită de Biserica Ortodoxă Română, într-o moschee, scrie Reuters, citată de news.ro.

Liderii Ligii din regiunea Lombardiei au anunțat că vor suspenda vânzarea folosindu-se de o lege din 2004 care le permite să intervină pentru a prezerva obiectivele culturale.

„Nu aș vinde niciodată o biserică și sunt uimit că cei care conduc spitalul nu și-au dat seama despre ce problemă sensibilă este vorba”, a afirmat pe Twitter președintele Lombardiei, Attilio Fontana, un politician din Liga Nordului.

„Totuși, ne vom exercita dreptul la primul refuz și nu va exista posibilitatea unui apel”, a adăugat el. Decizia sa înseamnă că Lombardia trebuie să cumpere acum proprietatea.

Liderul Ligii, Matteo Salvini, a avertizat de mai multe ori că societatea și cultura italiană riscă să fie eliminate de Islam.

„Secole de istorie riscă să dispară dacă islamizarea, care până acum a fost subestimată, va câștiga teren”, a declarat el.
 
 Știrea inițială

O fostă biserică catolică, folosită în prezent de comunitatea ortodoxă română din orașul italian Bergamo, a fost cumpărată de o asociație musulmană locală, care va transforma lăcașul de cult într-o moschee, această asociație musulmană venind la licitație cu o ofertă financiară mai bună decât cea a comunității române, relatează vineri agenția dpa.

„Allah îl dă afară pe Iisus”, scrie în ediția sa de vineri pe prima pagină publicația de dreapta Libero, împreună cu un editorial în care deplânge un „sacrilegiu” și o „înfrângere istorică” pentru poporul italian, scrie agerpres.ro.

Biserica a fost scoasă la licitație de guvernul regional din Lombardia, astfel că Asociația Musulmană din Bergamo a reușit să o cumpere joi în schimbul a circa 450.000 de euro.

Așteptarea era ca biserica să fie preluată de comunitatea ortodoxă română, care o folosea din anul 2015, dar oferta acesteia la licitație a fost depășită de cea a asociației musulmane.
 
Primarul de stânga al orașului Bergamo, Giorgio Gori, al cărui partid se află în opoziție atât în guvernul regional, cât și în guvernul central de la Roma, a descris licitația drept un „autogol senzațional' pe care și l-a dat executivul regional condus de partidul de extremă dreapta Liga.

În opinia primarului, preluarea acestei biserici de către comunitatea musulmană este o consecință a așa-numitei legi „anti-moschei' promovate de guvernul regional, care face practic imposibilă deschiderea vreunui nou lăcaș de rugăciune care nu este catolic.
 
Liderii din Bergamo ai partidului Liga au promis că vor încerca să invalideze respectiva licitație, invocând faptul că această biserică face parte din patrimoniul protejat.

Pozițiile exprimate de oficialii locali pe acest subiect vin în contextul controverselor interne din Italia pe tema migrației, în ultimii ani sute de mii de migranți, în mare parte musulmani, debarcând în această țară, situație care a favorizat creșterea popularității formațiunilor antisistem și de extremă dreapta, care de altfel au reușit după alegerile legislative din luna martie să preia conducerea guvernului de la Roma în cadrul unei coaliții.