Printre cei care au participat zilele acestea la protestele #Rezist din Piața Victoriei s-a numărat și scriitoarea Ana Blandiana, care, după cum scrie cotidianul.ro, a mers până acolo încât a asemănat manifestația din fața guvernului, cu al său lider omniprezent Sandy Bătăușul, cu fenomenul „Piața Universității”, care l-a avut drept lider pe Marian Munteanu. Despre „anti-comunista„ Ana Blandiana, „agitatoarea smintiților dubioși de la #Rezist„, are o scurtă postare pe Facebook și profesorul Valerian Stan.

Mai mult, urmînd exemplul Anei Blandiana, oculta din spatele protestelor din Piața Victoriei a difuzat în boxe duminică seara și „Imnul golanilor” care a rămas în memoria noastră ca „Imnul Pieței Universității”. Confuzia aceasta este o adevărată blasfemie față de mișcarea studenților din 1990 din Piața Universității, notează sursa citată.
 
Cei de la Cotidianul au dorit să afle și părerea celui care a fost liderul de necontestat al Pieței Universității, Marian Munteanu, după gestul Anei Blandiana. 

Doamna Ana blandiana a fost o dată sau de două ori în Piața Universității, dar mă tem că domnia sa nu a înțeles foarte exact care a fost mesajul și orientarea acelei demonstrații, de vreme ce poate să facă acum asocieri cu manifestări care au o cu totul altă orientare.
Demonstrația din Piața Universității din 1990 a fost organizată de Liga Studenților în colaborare cu alte organizații civice și, în esența sa, a fost un fenomen al studențimii române din acei ani.
Piața Universității din 1990 a fost un fenomen patriotic, creștin și național, care și-a propus să susțină și să sprijine valorile în care acea generație credea. Orice asemănare cu alte manifestări ulterioare este cel puțin forțată. Faptul că, în ultima vreme, foarte multă lume vorbește despre Piața Universității fără să fi înțeles ce s-a  întâmplat acolo este cel  puțin regretabil”,  a declarat Marian Munteanu.

Și pentru ca o astfel de confuzie, pe care Ana Blandiana încearcă să o inducă în mințile românilor, să fie spulberată, autorul articolului reamintește cum au stat lucrurile în 1990 și cum arată astăzi. 
 
Pentru  #Rezist  este prezentată imaginea cu Alexandru Tiurbe după întîlnirea cu liderul mișcării, Sandy Matei, devenit celebru drept „Bătăușul” care l-a lovit cu boxul pe bătrânul medic, iar pentru „Piața Universității” este readusă în memorie, celor care au uitat, o fotografie cu Marian Munteanu, pe patul de spital, după ce a fost la un pas de moarte, fiind bătut în mod bestial de către mineri.

În 1990, în timpul Pieței Universității, nu au existat niciodată evenimente precum cele generate azi în Piața Victoriei de către Sandy Bătăușul sau Mălin Bot. Cineva parcă este interesat de mistificarea acelor zile din 1990, unul dintre pași fiind decuparea primelor minute din celebrul „Imn al golanilor”, în care, după scandările particpanților care strigă „Jos comunismul!”, Marian Munteanu rostește cu vocea sa inconfundabilă aceste versuri: „Mai bine golan / Decît activist! / Mai bine mort / Decît comunist!” Pe YouTube, versiunea originară a fost modificată aproape în toate postările!, notează cotidianul.

Iar pentru cei care o văd pe Ana Blandiana drept o vașnică luptătoare anti-comunistă, să adăugăm o postare pe Facebook a profesorului Valerian Stan, care amintește rolul jucat de aceasta în anii comunismului, în excluderea celui mai cunoscut intelectual disident, Paul Goma. 

„Paul Goma, în Jurnal II-1989: "Pe 14 aprilie 1977 am fost exclus din Uniunea Scriitorilor de colegii mei din Comitetul Uniunii, între care și Ana Blandiana." Aceasta e deci "anti-comunista" Blandiana, astăzi agitatoarea smintiților dubioși de la #rezist.”
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de infuențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te.


Fiecare dintre voi poate contribui. Susține ActiveNews