ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poezia „Balada unui greier mic” de George Topîrceanu, pe care o studiază elevii de clasa a II-a, a fost masacrată fără milă în manualul de limba română, potrivit observator.tv.

Versurile lui Topîrceanu au fost modificate de autorii manualelor, care au schimbat topica și unele cuvinte.

Un cadru didactic din Petroșani a postat pe pagina sa de Facebook versiunea poeziei „Balada unui greier mic” de George Topîrceanu din manualele de clasa a II-a.

Asemeni greierașului din poezie, și eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topîrceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba!...”, a scris profesoara pe pagina sa de Facebook.

 „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam că o să vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam să mai adun / O grăunță cât de mică, / Să nu cer de împrumut / La vecina mea furnică, // Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Sunt tare mic și necăjit!”, este varianta din manual, în timp ce versurile corecte ale poeziei sunt: „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam și eu s-adun / O grăunță cât de mică, / Ca să nu cer împrumut / La vecina mea furnică, / Fi'ndcă nu-mi dă niciodată, / Și-apoi umple lumea toată / Că m-am dus și i-am cerut... // Dar de-acuș, / Zise el cu glas sfârșit / Ridicând un picioruș, / Dar de-acuș s-a isprăvit... / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic și necăjit!”.

Mai multe greșeli de gramatică și punctuație au fost găsite mai ales în manualele de clasa a VI-a, apărute la Editura Didactică și Pedagogică, incusiv greșeli în ceea ce priveșre scrierea unor nume de orașe sau de ape.