Pe 4 martie 1977, seismul care a îndoliat România curma prematur viața unui regizor excepțional: Alexandru Bocăneț. În luna martie se împlinesc 42 de ani de la tragedie, iar TVR 2 îi aduce un omagiu și vă invită să urmăriți sâmbătă și duminică, 9 și 10 martie, de la ora 18.00, „CAIET DE REGIE. ALEXANDRU BOCĂNEȚ”, o emisiunea realizată de Doina Levintza și Claudia Nicolau, producător Luiza Fulea.
 
Printre spectacolele tv semnate de Alexandru Bocăneț, care se bucurau în anii `70 de un uriaș succes, se remarcă „Profil pe 625 de linii” - cu trio-ul Florian Pittiș, Anda Călugăreanu și Dan Tufaru, dar și „Gala Lunilor”, alături de artiști consacrați și orchestra condusă de Sile Dinicu.
 
 
Din cele două emisiuni vom vedea imagini în „CAIET DE REGIE. ALEXANDRU BOCĂNEȚ”, la TVR 2. „Ideea emisiunilor s-a născut, în primul rând, într-un colectiv de prieteni: Anda Călugăreanu, Florian Pittiș, Dan Tufaru și noi doi (n.a. Doina Levintza și Alexandru Bocăneț). Ne întâlneam în fiecare seară, inventam tot felul de scenete și ne distram improvizând. Apoi Anda, care era deja o vedetă și avea contracte bune, ne invita seara la restaurant, după o zi de lucru. Astfel, noi doi am început să facem scenarii. Andu spunea cum le-ar vedea realizate, iar eu desenam cadru cu cadru. Atunci am avut ideea să mergem pe contrastul alb-negru și așa s-a născut și am impus stilul alb-negru de televiziune”, a povestit scenograful și designerul Doina Levintza. Pentru 90 de minute (în două părți), Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Cornelia Patrichi, Tora Vasilescu, Gelu Colceag, Marius Țeicu, Paul Enigărescu, Florin Paraschiv, Dan Nanoveanu și Radu Popescu vin în fața telespectatorilor pentru a vorbi despre personalitatea lui Alexandru Bocăneț, dar și despre unicitatea show-ului său de divertisment.
 
În Studioul 3 al Televiziunii Române, care poartă în semn de prețuire numele regizorului, invitații vor rememora zilele în care lucrau la momentele de divertisment de calitate păstrate în Arhiva TVR, vizionate cu plăcere și astăzi de telespectatori. "Aveam un grup de colaboratori: Cornel Patrichi - coregraful emisiunii, baletul - care era mereu același, dar și operatorii cei mai buni din acea vreme. Montajul îl făcea Andu, pe frază muzicală, pentru că el știa și cum să dozeze imaginea, ca să iasă contrastul alb-negru. Iar eu trebuia să inventez și să confecționez zeci de costume. Foloseam materiale neconformiste: hârtie, textil nețesut, șpan, rumeguș, fire electrice, pentru că televiziunea nu avea posibilitatea să confecționeze atât de multe costume. Fantezia și creativitatea funcționau extraordinar, pentru că eram nevoită să creez mereu, de la emisiune la emisiune”, își amintește designerul. O parte dintre ideile vizionare ale teleastului au fost transpuse în programul „CAIET DE REGIE. ALEXANDRU BOCĂNEȚ”. "Andu mă întreba: Eu i-am propus multă culoare pe decor alb sau costume albe sau negre pe fond de culoare puternică, așa cum o să vedeți și acum în filmul pe care l-am făcut, , cu panouri (picturi, grafică) foarte colorate. Mi-ar face plăcere ca acest film să fie văzut de cât mai multă lume, pentru că acest regizor de televiziune - Alexandru Bocăneț - a fost un mare talent și, din păcate, nu s-a mai născut unul”, a adaugat Doina Levintza, gazda a emisiunii "Levintza prezintă”, de la TVR 1.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews