Avocatul Gheorghe Piperea consideră că noua creștere a ROBOR, de vineri, și a monedei euro este un joc practicat de BNR pentru a forța Guvernul să renunțe la „taxa pe lăcomie”, iar Mugur Isărescu ar ținti un nou mandat de guvernator.

”Breaking news : Robor overnight a crescut azi (vineri – nr.) la 3,55%. Pe 23 ian era de doar 1,83%. Robor la 3 luni (cel care contează) este azi de 3,12%. Este clar – bnr a extras de piață tot excesul de lichiditate și acum joacă la creșterea dobânzilor, pt a forta guvernanții să renunțe la taxa pe lăcomie. În plus, cursul euro crește, dublând presiunea. Doar că e o joacă cu focul : pdop, statul se poate împrumuta în extern sau de la populație (prin titluri de stat); pdap, băncile vor începe să chițăie, pt ca vor reapărea debitorii neperformanți, de data asta venind rândul celor cu credite Prima casă si al celor cu credite în euro. Ce nu face omul pentru un al 99-lea mandat de guvernator….”, a scris Piperea vineri pe pagina sa de Facebook.

Intr-o postare aneterioară pe Facebook, Piperea scria că in timp ce „toate marile economii ale lumii, inclusiv UE, renunță treptat la Libor si Euribor, pentru că au potențial mare de falsificare a rezultatelor jocului economic și risc imens de manipulare. În SUA se numește SFOR, în UE se numește ESTER, în UK se numește SONIA. A păstra Robor în aceste condiții ar fi un anacronism, un blocaj în anii ‘90 ai mileniului trecut demn de Ramses-ul din fruntea BNR”.

Imediat după afișarea cursului leu-euro, cu cel mai slab leu din istorie, PSD a postat pe pagina de Facebook un text prin care cere BNR să intervină pentru ca moneda națională să nu o ia și mai rău la vale. „În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că «BNR apără moneda națională, asigură stabilitatea prețurilor (…) și pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci». Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mișcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda națională. Alături de milioanele de români care au de platit rate la bănci, solicităm BNR să își facă datoria!” scria PSD.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Isărescu, a declarat că BNR chiar intervine, deși de multe ori nu o face la vedere. Potrivit acestuia, încrederea în economia românească „s-a șubrezit”

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews