ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Gheorghe Piperea consideră că noua creștere a ROBOR, de vineri, și a monedei euro este un joc practicat de BNR pentru a forța Guvernul să renunțe la „taxa pe lăcomie”, iar Mugur Isărescu ar ținti un nou mandat de guvernator.

”Breaking news : Robor overnight a crescut azi (vineri – nr.) la 3,55%. Pe 23 ian era de doar 1,83%. Robor la 3 luni (cel care contează) este azi de 3,12%. Este clar – bnr a extras de piață tot excesul de lichiditate și acum joacă la creșterea dobânzilor, pt a forta guvernanții să renunțe la taxa pe lăcomie. În plus, cursul euro crește, dublând presiunea. Doar că e o joacă cu focul : pdop, statul se poate împrumuta în extern sau de la populație (prin titluri de stat); pdap, băncile vor începe să chițăie, pt ca vor reapărea debitorii neperformanți, de data asta venind rândul celor cu credite Prima casă si al celor cu credite în euro. Ce nu face omul pentru un al 99-lea mandat de guvernator….”, a scris Piperea vineri pe pagina sa de Facebook.

Intr-o postare aneterioară pe Facebook, Piperea scria că in timp ce „toate marile economii ale lumii, inclusiv UE, renunță treptat la Libor si Euribor, pentru că au potențial mare de falsificare a rezultatelor jocului economic și risc imens de manipulare. În SUA se numește SFOR, în UE se numește ESTER, în UK se numește SONIA. A păstra Robor în aceste condiții ar fi un anacronism, un blocaj în anii ‘90 ai mileniului trecut demn de Ramses-ul din fruntea BNR”.

Imediat după afișarea cursului leu-euro, cu cel mai slab leu din istorie, PSD a postat pe pagina de Facebook un text prin care cere BNR să intervină pentru ca moneda națională să nu o ia și mai rău la vale. „În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că «BNR apără moneda națională, asigură stabilitatea prețurilor (…) și pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci». Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mișcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda națională. Alături de milioanele de români care au de platit rate la bănci, solicităm BNR să își facă datoria!” scria PSD.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Isărescu, a declarat că BNR chiar intervine, deși de multe ori nu o face la vedere. Potrivit acestuia, încrederea în economia românească „s-a șubrezit”