ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sistemul național de sănătate din Marea Britanie (NHS) a recunoscut că permite accesul forțelor de ordine la datele de recunoaștere facială din aplicația NHS, utilizată de Pașaportul de Vaccinare britanic.

Aproximativ 16 milioane de britanici și-au instalat aplicația NHS, care poate fi utilizată pentru programarea vizitelor la medic dar și ca Pașaport de Vaccinare, dovedind statutul vaccinal al posesorului, pentru a putea călători sau avea acces în locuri interzise nevaccinaților.

Pașaportul de Vaccinare folosește, pe lângă alte mijloace de identificare a identității, și identificarea facială, prin aplicația creată de o societate numită iProov, despre care The Guardian scrie că aparține unor sponsori ai Partidului Conservator, de la guvernare.

Aplicația înregistrează un video pe care îl trimite la iProov pentru a compara chipul utilizatorului cu fotografiile de identificare din baza de date a guvernului, pentru a certifica faptul că este vorba într-adevăr de persoana respectivă.

Aplicația de smartphone înregistrează și alte informații, cum ar fi data de naștere, codul poștal, numărul de telefon și fotografia de pe pașaport sau carnetul de conducere.

Serviciul Național de Sănătate britanic și iProov au dat asigurări că informațiile colectate sunt anonimizate și plasate sub protocoale stricte de confidențialitate.

Cu alte cuvinte, că nimeni nu poate avea acces la datele private ale britanicilor care sunt convinși că luptă astfel împotriva pandemiei.

Totuși, un purtător de cuvânt al NHS a recunoscut ziarului The Guardian că datele de recunoaștere facială și alte date sunt transmise poliției precum și altor organe de aplicare a legii.

Un expert în domeniul reglementărilor legale de supraveghere a avertizat că agențiile de spionaj interne și externe vor încerca să intre în posesia acestor informații, declarând:

„Dacă GHCQ (serviciul  britanic de telecomunicații speciale) dobândește aceste date și ele sunt utile, este foarte probabil că le va împărtăși cu NSA (agenția se securitate națională a Statelor Unite.”

Într-adevăr, Marea Britanie face parte dintr-o alianță informativă (alături de Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă) intitulată Five Eyes, în interiorul căreia informațiile sunt distribuite liber, fără nici o restricție, între parteneri.

Acest lucru face ca fluxul transfrontalier al acestor videouri de recunoaștere facială să fie inevitabil, odată ce ajung în mâinile serviciilor de securitate britanice.

Într-o reacție la articolul din The Guardian, Jake Hurfurt, cercetător principal în cadrul grupului de luptă pentru libertăți civile, Big Brother, a declarat:

„Suntem profund preocupați de secretomania care înconjoară verificarea facială și fluxurile de date prin aplicația NHS, ținând cont în special de implicarea unei companii private.”

Și Hurfurt a adăugat:

„Aceasta ridică semne de întrebare în legătură cu confidențialitatea și securitatea informațiilor despre oricine în cursul utilizării verificării faciale și conectării la NHS. Cine trimite informații personale unei companii private, la îndemnul NHS, are dreptul să știe cu exactitate ce se întâmplă cu datele sale.”

Cori Crider, directoarea grupului de avocați specializați în probleme tehnologice, Foxglove, a declarat la rândul său:

„Atâta vreme cât acest sistem de logare la aplicația NHS este opțional, lucrurile ar putea părea în regulă, însă categoric oficialii nu ar trebui să «incite» pacienții să se conecteze folosindu-și chipul pentru a avea acces la îngrijiri medicale.”

Și Crider a adăugat:

„Cu toții ar trebui să reflectăm și la întrebarea dacă ne îndreptăm spre o lume în care oamenii vor trebui să își utilizeze chipurile pentru a intra la supermarket, la farmacie sau la club.”

NHS a dat asigurări că datele „nu sunt stocate mai mult decât este necesar, în virtutea contractului”, însă iProov nu a divulgat durata stocării datelor.

Un purtător de cuvânt al NHS Digital a sărit în apărarea aplicației:

„Aplicația NHS ajută milioane de persoane să aibă acces rapid și ușor la Pașaportul lor de Vaccinare și eliberează timpul medicilor, permițându-le oamenilor să se programeze și să ceară rețete online. Noi folosim un soft de verificare facială atunci când oamenii decid să folosească aplicația pentru a accesa datele confidențiale ale pacienților lor, în cadrul procesului de verificare a identității personale la conectarea la NHS, care este explicat în mod clar utilizatorilor aplicației.”