ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polonia se află în discuții cu Ungaria pentru a crea o bancă de dezvoltare care să țintească investițiile în infrastructura în regiune și plănuiește să implice în proiet și Slovacia și Cehia, potrivit unui anunț al premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki, scrie zf.ro.

Morawiecki s-a întâlnit cu omologul său ungar Viktor Orban în Budapesta pentru a discuta un nou program de cooperare economică și politică, inclusiv problemele legate de cotele obligatorii de primire de imigranți, impuse de Uniunea Europeană, cărora cei doi le stau împotrivă. Printre celelalte teme de discuție se numără și problematica Brexitului și bugetul UE.
 
„Am vorbit despre crearea unei bănci de dezvoltare la Vișegrad. Ne putem permite o bancă care să susțină dezvoltarea infrastructurii în regiune”, a spus Morawiecki după ce s-a întors de la Budapesta. ”Confirm cu tărie că suntem interesați. Dacă și Cehia și Slovacia va răspunde pozitiv, am putea porni foarte ușor această bancă”.

Morawiecki a spus de asemenea că scepticismul cabinetului său de a adopta euro în viitorul apropiat nu s-a schimbat, în ciuda apelurilor a numeroși economiști care încercau să convingă Polonia să adopte moneda europeană și să țină Polonia aproape de centrul UE.

Morawiecki și Orban par să fi dezvolat o relație personală foarte bună, întărind relațiile diplomatice dintre cele două țări și abordarea față de Uniunea Europeană.