ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O franțuzoaică a intrat dezbrăcată în biserica La Madeleine din Paris, și a realizat o scenetă macabră și blasfemiatoare în care s-a prefăcut că l-a avortat pe Iisus. Un tribunal național a găsit-o vinovată de „exhibiționism" și a obligat-o să plătească parohiei 2.000 de euro, pe lângă pedeapsa de o lună de închisoare. Acum, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anulat acest verdict, relatează CNE news.

Eloïse Bouton, membră a mișcării pro-avort Femen, a protestat cu sânii goi într-o biserică împotriva interdicției catolice de a face avort. Acest lucru este relatat de Famille Chretienne. Ea și-a  scris mai multe sloganuri pe corp, cum ar fi „Crăciunul anulat" și a ținut în mână două bucăți de ficat de vită care trebuiau să simbolizeze pe Iisus avortat. Bouton și-a făcut numărul în 2013 și a fost găsită vinovată de un tribunal francez. În ciuda apelurilor ei, alți judecători au menținut această decizie.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în favoarea lui Bouton, respingând verdictele franceze. Judecătorul a argumentat că actul ar fi putut răni sentimente religioase, dar libertatea de exprimare trebuie să fie protejată. Potrivit Curții Europene, judecătorii francezi nu au oferit suficiente motive pentru a justifica pedeapsa.

În plus, instanța a criticat faptul că judecătorii francezi au  găsit-o pe Bouton vinovată de exhibiționism, ceea ce arată că aceștia „s-au limitat la examinarea chestiunii nudității toracice într-un lăcaș de cult, fără a lua în considerare semnificația actului".

Pe lângă anularea verdictului francez, judecătorul european i-a acordat lui Bouton 2.000 de euro pentru daune emoționale și 7.800 de euro pentru acoperirea cheltuielilor de judecată și de călătorie, relatează Katholisch.de.