ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, de la ora 19:30, la Sala „George Constantin” a Teatrului Nottara va avea loc recitalul extraordinar „De la Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin, la Mihai Eminescu, luceafărul din țara mioriței”, susținut de actorul Emil Boroghină, dedicat exercitării de către România a Președinției Consiliului Europei în prima jumătate a anului 2019.

Spectacolul este o producție a Teatrului Nottara și a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Craiova. Regia este semnată de Alina Hiristea, iar scenariul, de Emil Boroghină.

Montarea este compusă din recitaluri poetice ce au la bază o parte dintre epistolele din „Tristele și Ponticele”, trimise acum 2000 de ani de Publius Ovidius Naso la Roma de la Tomis, Constanța noastră de astăzi, și selecțiuni din poezia eminesciană, o călătorie prin marile etape ale creației și vieții lui Mihai Eminescu.

Rrecital este susținut în limba română, dar pe ecranul-fundal, textele scenariilor vor fi proiectate simultan în limbile europene de circulație: italiană, spaniolă, portugheză, franceză, engleză și germană, iar în zona centrală, deasupra recitatorului, se va decupa textul în limba-mama, latina, atât în cazul versurilor originale ale lui Ovidiu, cât și ale lui Eminescu (există mai multe poeme eminesciene traduse de oameni de cultură români în limba latină în perioada interbelică).

Recitalul este precedat de conferința Limba latină, prima instituție a Europei, susținută de conferențiarul Radu Boroianu.

„Proiectul ce vi-l propun, și anume Limba latină, prima instituție a Europei, nu pune deloc accentul lingvistic pe latinitate sau pe valoarea de răspândire globală a limbilor neolatine, ci pleacă de la constatarea simplă că limba latină, purtătoare asumată și instrument remarcabil de difuzare a multiplei creativități ante-fondatoare a Greciei antice, a fost cea care în timp a oferit frontierele spirituale și apoi politice continentului nostru și l-au făcut să devină, pentru multe secole, focarul de inteligență al lumii întregi, nelăsând să fie înghițit, înșfăcat de ceea ce unii lideri politici trufași numesc astăzi EURASIA. Trecutul a fost și este clar. Poate fi, însă, limba latină în continuare liantul unui spațiu european ce pare a fi plecat de la premisa unitate, diversitate?”, a declarat Radu Boroianu.

Emil Boroghină este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București, Facultatea de Teatru, Secția: Actorie, promoția 1963. Între 1963 și 1988, a fost actor al Teatrului Național Craiova. Este fondator și director al Festivalului Internațional Shakespeare. Este președinte al Fundației Shakespeare (Craiova), vicepreședinte al Rețelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Național Marin Sorescu, Craiova, și membru al Senatului UNITER. A fost director al Teatrului Național Marin Sorescu, Craiova, între 1988 și 2000, perioadă în care Naționalul craiovean a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală și de Răsărit, izbutind în decurs de zece ani un număr record de participări – 97 – la mari festivaluri internaționale, de pe toate continentele lumii, printre care amintim festivalurile de la Edinburgh, Avignon, Tokyo, Seoul, Singapore, Melbourne, New York, Montreal. În 1994, Emil Boroghină fondează Festivalul Internațional Shakespeare, ajuns la cea de a X-a ediție, festival considerat unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Inițial, desfășurat la Craiova, din anul 2006, festivalul are loc atât în Craiova, cât și în București.