Pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, de la ora 19:30, la Sala „George Constantin” a Teatrului Nottara va avea loc recitalul extraordinar „De la Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin, la Mihai Eminescu, luceafărul din țara mioriței”, susținut de actorul Emil Boroghină, dedicat exercitării de către România a Președinției Consiliului Europei în prima jumătate a anului 2019.

Spectacolul este o producție a Teatrului Nottara și a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Craiova. Regia este semnată de Alina Hiristea, iar scenariul, de Emil Boroghină.

Montarea este compusă din recitaluri poetice ce au la bază o parte dintre epistolele din „Tristele și Ponticele”, trimise acum 2000 de ani de Publius Ovidius Naso la Roma de la Tomis, Constanța noastră de astăzi, și selecțiuni din poezia eminesciană, o călătorie prin marile etape ale creației și vieții lui Mihai Eminescu.

Rrecital este susținut în limba română, dar pe ecranul-fundal, textele scenariilor vor fi proiectate simultan în limbile europene de circulație: italiană, spaniolă, portugheză, franceză, engleză și germană, iar în zona centrală, deasupra recitatorului, se va decupa textul în limba-mama, latina, atât în cazul versurilor originale ale lui Ovidiu, cât și ale lui Eminescu (există mai multe poeme eminesciene traduse de oameni de cultură români în limba latină în perioada interbelică).

Recitalul este precedat de conferința Limba latină, prima instituție a Europei, susținută de conferențiarul Radu Boroianu.

„Proiectul ce vi-l propun, și anume Limba latină, prima instituție a Europei, nu pune deloc accentul lingvistic pe latinitate sau pe valoarea de răspândire globală a limbilor neolatine, ci pleacă de la constatarea simplă că limba latină, purtătoare asumată și instrument remarcabil de difuzare a multiplei creativități ante-fondatoare a Greciei antice, a fost cea care în timp a oferit frontierele spirituale și apoi politice continentului nostru și l-au făcut să devină, pentru multe secole, focarul de inteligență al lumii întregi, nelăsând să fie înghițit, înșfăcat de ceea ce unii lideri politici trufași numesc astăzi EURASIA. Trecutul a fost și este clar. Poate fi, însă, limba latină în continuare liantul unui spațiu european ce pare a fi plecat de la premisa unitate, diversitate?”, a declarat Radu Boroianu.

Emil Boroghină este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București, Facultatea de Teatru, Secția: Actorie, promoția 1963. Între 1963 și 1988, a fost actor al Teatrului Național Craiova. Este fondator și director al Festivalului Internațional Shakespeare. Este președinte al Fundației Shakespeare (Craiova), vicepreședinte al Rețelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Național Marin Sorescu, Craiova, și membru al Senatului UNITER. A fost director al Teatrului Național Marin Sorescu, Craiova, între 1988 și 2000, perioadă în care Naționalul craiovean a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală și de Răsărit, izbutind în decurs de zece ani un număr record de participări – 97 – la mari festivaluri internaționale, de pe toate continentele lumii, printre care amintim festivalurile de la Edinburgh, Avignon, Tokyo, Seoul, Singapore, Melbourne, New York, Montreal. În 1994, Emil Boroghină fondează Festivalul Internațional Shakespeare, ajuns la cea de a X-a ediție, festival considerat unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Inițial, desfășurat la Craiova, din anul 2006, festivalul are loc atât în Craiova, cât și în București.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews