ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joe Biden a declarat vineri că a cerut Departamentului de Justiție să caute căi pentru a bloca legea pentru interzicerea avorturilor care a intrat în vigoare miercuri în statul Texas.

Biden, care s-a prezentat întodeauna ca un „catolic evlavios”, a afirmat cu aceeași ocazie că nu crede că viața omului începe de la concepție, în totală contradicție atât cu o afirmație anterioară a sa cât și cu învățătura Bisericii Catolice.

Cu ocazia unei conferințe de presă la Casa Albă, Biden a spus că a însărcinat Departamentul de Justiție să verifice în ce mod guvernul federal poate restricționa noua lege a „bătăii inimii” din Texas, care le permite cetățenilor privați să acționeze în judecată pe oricine facilitează un avort după șase săptămâni de sarcină.

„Am fost și continuu să fiu un mare susținător al (deciziei din cazul) Roe v. Wade”, a spus Biden, citat de LifeSiteNews. „Mi s-a spus că există posibilități în actualul cadru legal pentru ca Departamentul de Justiție să examineze și să vadă dacă sunt lucruri care se pot face pentru a limita acțiunea independentă a unor cetățeni de a aplica legea unui stat. Nu am suficiente elemente pentru a vă răspunde. Am cerut să se verifice.”

Președintele a calificat noul act normativ drept „pernicios” și „aproape ne-american”, afirmând că „legea  din Texas... creează un fel de sistem vigilante”. „Pur și simplu pare – știu că sună ridicol – aproape ne-american.”

Cu numai două luni în urmă, FBI, subordonat aceluiași indignat Joe Biden, le cerea americanilor să-și monitorizeze membrii propriilor familii și să raporteze orice „comportament suspect”, în cadrul noului program al administrației de a combate „extremismul intern”.

Legea „bătăii inimii”, cum a fost denumită legea texană, interzice avorturile din momentul în care bătăile inimii unui făt devin detectabile, lucru care se întâmplă de obicei în jurul a șase săptămâni de sarcină.

Actul normativ are însă o abordare juridică novatoare, pentru a nu putea fi respins de Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite, în baza precedentului Roe v. Wade.

Astfel, noua lege, care a intrat în vigoare miercuri, conferă putere cetățenilor, în locul statului, de a depune acțiunii în justiție împotriva aborționiștilor și a oricărei persoane care ajută o mamă să își avorteze pruncul ale cărui bătăi de inimă sunt detectabile.

Încălcările legii sunt pasibile de amenzi de până la 10.000 de dolari.

Joi, Curtea Supremă a respins o petiție de urgență a mai multor clinici de avort pentru a bloca legea din Texas, dar decizia nu împiedică acțiuni în alte instanțe.

Legea din Texas este cea mai strictă anti-avort adoptată în Statele Unite de la decizia Roe v. Wade, care a dus la legalizarea avorturilor la cerere, cu aproape 50 de ani în urmă.

În declarația sa de vineri, Joe Biden a calificat decizia Curții Supreme de a nu bloca legea din Texas un „atac fără precedent la adresa dreptului constituțional al femeii în baza (precedentului) Roe v. 
Wade.

Drept urmare, „evlaviosul catolic” de la Casa Albă a promis un efort al „întregului guvern” ca reacție împotriva legii „bătăii inimii” din Texas.

El a adăugat că a ordonat Departamentului de Justiție și celui de Sănătate „să vadă ce măsuri poate lua guvernul federal” pentru „a asigura” ca femeile să poată continua să își avorteze bebelușii în Texas și să examineze „ce instrumente legale avem” pentru a bloca aplicarea acestei legi.

Biden a mai adăugat în aceeași conferință de presă că nu consideră că viața începe încă de la concepție.

„Îi respect pe cei care cred că viața începe de la momentul concepției”, a declarat el. „Nu sunt de acord, dar respect această opinie. Nu am de gând să impun aceasta oamenilor.”

Comentariile lui Biden reprezintă o schimbare cu 180 de grade față de declarațiile făcute când era vicepreședinte. 

Viața începe la concepție, aceasta este credința Bisericii”, declara el în cadrul unei dezbateri vice-prezidențiale din 2012. „O accept în viața mea personală. Însă refuz să o impun creștinilor, musulmanilor și evreilor la fel de evlavioși, și refuz pur și simplu să o impun altora.”

„Este o decizie între ei și medicul lor, în opinia mea, și Curtea Constituțională. Nu mă amestec în acest lucru.”

Biden a făcut declarații asemănătoare și în 2008 sau 2015.

„Oamenii au afirmat întotdeauna că președintele Biden se opune personal avorturilor”, a postat vineri pe Twitter episcopul Donald Hying din Madison, Wisconsin. „Astăzi, am aflat cu toții adevărul dureros și tulburător.”

Cerându-i-se clarificări după repudierea explicită a învățăturii Bisericii de către președinte, secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Biden consideră avortul un „drept al femeii” și „alegerea ei”.

Potrivit Catehismului Bisericii Catolice, avortul „este în mod grav împotriva legii morale” și „constituie o gravă ofensă”. „Biserica pedepsește canonic această crimă împotriva vieții umane cu excomunicarea”, mai arată Catehismul.

„În cazul unei legi intrinsec nedrepte, cum este legea care autorizează avortul sau eutanasia, nu este deci niciodată licit să i te supui, să participi la propaganda în favoarea legii sau să o votezi”, declara Papa Ioan Paul al II-lea în enciclica sa din 1995, Evangelium Vitae.

O notă doctrinală aprobată de Ioan Paul al II-lea în 2002 reitera că este „imposibil” pentru catolici să promoveze o legislație pro-avort.

O altă notă, din 2004, avându-l ca autor pe cardinalul de atunci Joseph Ratzinger, viitorul Papă Benedic al XVI-lea, califica „campania și votul în favoarea unor legi permisive cu avorturile și eutanasia” drept o „cooperare formală” în „gravul păcat al avortului”, cerând interdicția Sfintei Împărtășanii.

Biden continuă să primească Sfânta Împărtășanie cu aprobarea explicită a cardinalului Wilton Gregory. 

Nou instalatul episcop William E. Koenig, din Wilmington, Delaware, localitatea natală a lui Joe Biden, nu a sancționat nici el activitatea în favoarea avorturilor a enoriașului său, interzicându-i Sfânta Împărtășanie.