ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce vaccinul AstraZeneca a fost suspendat în  11 martie, Institutul Norvegian de Sănătate Publică declară „Acum știm semnificativ mai multe despre asocierea dintre vaccinul AstraZeneca și incidentele rare, dar severe, cu număr scăzut de trombocite, cheaguri de sânge și hemoragii, decât atunci când Norvegia a decis să întrerupă utilizarea vaccinului AstraZeneca în martie”, spune Geir Bukholm, director al Diviziei de control al infecțiilor și sănătății mediului de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

„Pe baza acestor cunoștințe, venim cu o recomandare de a elimina vaccinul AstraZeneca din Programul de imunizare al coronavirusului din Norvegia”, spune Bukholm.

Bukholm subliniază că aceasta nu a fost o recomandare ușoară de făcut. Are o consecință directă pentru momentul în care grupurile de risc pot primi un vaccin împotriva coronavirusului, cu protecție ulterioară, având în același timp un impact asupra momentului în care va fi posibilă ridicarea măsurilor de control al infecției.

Norvegia a redus riscul de deces pentru mulți dintre cei mai expuși riscului. Deoarece majoritatea persoanelor în vârstă au fost fie vaccinate, fie vor fi în curând, acest lucru înseamnă că utilizarea continuă a vaccinului s-ar desfășura în rândul grupului de vârstă sub 65 de ani.

Calculele au fost efectuate pe baza datelor norvegiene în care riscul de a muri din cauza bolii COVID-19 la diferitele grupe de vârstă este comparat cu riscul de a muri din cauza cheagurilor de sânge severe observate după vaccinarea cu AstraZeneca.

„Deoarece sunt puțini oameni care mor din cauza COVID-19 în Norvegia, riscul de a muri după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca ar fi mai mare decât riscul de a muri din cauza bolii, în special pentru persoanele mai tinere”, spune Bukholm.

În plus, există motive să presupunem că există scepticism din partea populației cu privire la utilizarea vaccinului AstraZeneca în Norvegia și nu este sigur câte persoane ar fi acceptat acum o ofertă a acestui vaccin, fiind o dată suspendat.

Persoanelor care au primit prima doza de vaccin AstraZeneca, li se va oferi un alt vaccin pentru a doua lor doză.

"Vom reveni cu informații mai specifice despre momentul și modul în care persoanele care au primit prima doză vor primi a doua doză. O doză oferă o bună protecție împotriva COVID-19 timp de cel puțin 12 săptămâni", spune Bukholm.

De asemenea, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat pe 9 aprilie că a început gestionarea semnalului pentru vaccinul COVID-19 Janssen pentru a investiga dacă există o asociere între vaccin și mai multe cazuri raportate de cheaguri de sânge severe în rândul persoanelor vaccinate. Janssen a anunțat o pauză în livrările către Europa după ce Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au recomandat o pauză temporară în utilizarea vaccinului Janssen, în urma rapoartelor privind mai multe cazuri de cheaguri de sânge severe după vaccinare în SUA.

„Utilizarea vaccinului Janssen în Norvegia a fost suspendată până când vor fi disponibile mai multe informații din investigațiile în curs”, explică Bukholm.

Institutul norvegian de sănătate publică estimează că eliminarea vaccinului AstraZeneca din programul de imunizare ar atrage o întârziere de aproximativ două săptămâni. Totodată, neutilizarea vaccinului Janssen ar întârzia programul de imunizare cu până la 7 săptămâni pentru unele grupe de vârstă.